FRA:Hapšenja radikalnih ekstremista

Izvor: B92, 04.Apr.2012, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FRA:Hapšenja radikalnih ekstremista

Pariz -- Francuska policija je danas u pet gradova, uglavnom na jugu zemlje, uhapsila 10 ljudi, u novim racijama usmerenim protiv radikalnih islamista.

Neimenovani zvaničnik blizak istrazi rekao je da su uhapšene osobe osumnjičene da su povezane sa islamističkim vebsajtovima i da su pretili nasiljem na onlajn forumima.

Neki od njih su, prema rečima tog izvora, pokušavali da odu u centre za obuku duž avganistansko-pakistanske granice.

Operacija koju je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizovala franucuska obaveštajna agencija DCRI bila je usmerena protiv ljudi za koje se strahovalo da bi mogli da, pored pretnji, preduzmu konkretnu akciju, rekao je jedan sudski izvor.

To je druga racija za nedelju dana, koju je policija izvela nakon napada Mohameda Meraha, koji je ubio sedam ljudi.

Policija je u petak privela 17 osoba, od kojih je 13 u utorak izvedeno pred istražnog sudiju zbog sumnji da su nameravali da organizuju terorističke akcije, kao i da su planirali otmicu jednog sudije iz Liona. Svi su članovi salafističke organizacije Forsan Alica, a njih devetoro je zadržano u pritvoru.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi obećao je da će uhvatiti radikalne islamiste i izvesti ih pred sud ili ih proterati iz zemlje, ali sada mu se upućuju kritike da koristi racije kako bi povećao popularnost uoči predsedničkih izbora krajem aprila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.