FR: Senat traži priznanje Palestine

Izvor: B92, 11.Dec.2014, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FR: Senat traži priznanje Palestine

Francuski Senat je tesnom većinom usvojio rezoluciju kojom poziva vladu da prizna palestinsku državu, u nadi da će to doprineti trajnom miru na Bliskom istoku.

Poslanici i zvaničnici širom Evrope sve više insistiraju na dvodržavnom rešenju decenijskog sukoba, razočarani zastojem u mirovnim naporima.

Francuski senatori su danas sa 154 glasa " za" i 146 " protiv" izglasali neobavezujuću rezoluciju pozivajući francusku vladu da prizna Palestinu, prenosi Asošijeted >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pres.

Donji dom francuske skupstine usvojio je sličnu meru prošle nedelje ali sa mnogo većom većinom.

Francsuka vlada podržava dvodržavno rešenje ali kaže da je isuviše rano za priznanje, kao što su istakli i neki senatori. Francuska inače ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN i kod kuće nastoji da se izbori sa rastućim antisemitizmom i održi dobre odnose sa izraelskim i arapskim vladama.

I irski poslanici su sinoć apelovali na vladu da prizna Palestinu kao državu, usvojivši simboličnu rezoluciju bez protivljenja.

Irski parlament je četvrti koji poziva na priznanje palestinske države od oktobra. Pre irskih poslanika su poslanci u Velikoj Britaniji, Španiji i Francuskoj podržali slične rezolucije, navodi AFP. Švedska je otišla još i dalje, zvanično priznavši Palestinu kao državu, što je navelo Izrael da opozove svog ambasadora iz te zemlje.

U neobavezujućoj rezoluciji, koju su prihvatili poslanici u Dablinu, poziva se vlada da "zvanično prizna državu Palestinu na osnovi granica iz 1967. sa istočnim Jerusalimom, kao glavnim gradom, kako je utvrđeno UN rezolucijama".

U dokumentu se dodaje da će to biti "dalji pozitivan doprinos osiguranju dvodržavnog rešenja izraelsko-palestinskog sukoba do koga će doći pregovorima".

Izrael je danas osudio odluku parlamenta Irske da usvoji neobavezujuću rezoluciju kojom se podržava nezavisna država Palestina.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Imanuel Nahšon izrazio je razočarenje zbog te odluke, optuživši irski parlament da daje doprinos "izjavama mržnje i antisemitizma upućenih Izraelu, na način koji nikada ranije nismo čuli", kako je rekao.

Neki irski poslanici su otpužili Izrael za genocid tokom parlamentarne debate o priznanju Palestine, prenosi Asošijeted pres. Ministar spoljnih poslova Čarli Flanagan rekao je u sredu da Irska razmatra priznanje palestinske države kao moguću taktiku za podsticanje obnove bliskoistočnih mirovnih pregovora.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Senat Francuske za priznanje Palestine

Izvor: SandzakPress.net, 11.Dec.2014

Francuska – Iako odluke oba doma Francuskog parlamenta imaju neobavezujući karakter, ti potezi pokazuju podršku Pariza Palestini. Francuski senat prihvatio je nacrt odluke kojim se od Vlade te evropske države traži da prizna Palestinu kao državu, javlja agencija Anadolija. Nakon što je početkom...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.