Er Frans slavi 90. rođendan: Od Pariza do Beograda 11 sati

Izvor: TangoSix.rs, 01.Sep.2023, 15:14

Er Frans slavi 90. rođendan: Od Pariza do Beograda 11 sati

Francuska nacionalna avio-kompanija proslaviće 7. oktobra 90 godina postojanja. Er Frans nastao je 1933. godine spajanjem pet avio-kompanija.
Pre 90 godina i Beograd se sa upoznao sa Er Fransom. Naime, „Međunarodna kompanija za avio-navigaciju“, jedna od kompanija koje su se spojile u Er Frans, imala je let po imenu „Flèche d’Orient“ („Istočna strela“), koji je zadržan i nakon spajanja. Ova „strela“ povezivala je Pariz sa Pragom, Varšavom, Bečom, Budimpeštom, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Beogradom i Bukureštom, a tridesetih godina prošlog veka let od Beograda do Pariza je trajao čitavih 11 sati.
Kompanija je poznata po elegantnim uniformama svojih posada koje su su dizajnirala čuvena imena iz sveta mode, kao što su Kristijan Dior, Kristobal Balensijaga i Kristijan Lakroa. Povodom proslave 90. rođendana Ksavijer Ronze, glavni kostimograf u Baletu Pariske opere dizajnirao je pet haljina od kojih svaka oslikava po jedno od obeležja kompanije: tehnologiju, modu, čuvene postere, kuhinju i dizajn. Ove haljine, kao i istorijske uniforme Air France-a, biće prikazane na izložbi u čuvenoj pariskoj robnoj kući Galierija Lafajet od 28. septembra do 10. Oktobra. Tokom izložbe, biće upriličene i prave modne revije tokom kojih će modeli biti obučeni u uniforme pilota, kabinskog i aerodromskog osoblja, ali i mehaničara, a posetioci će moći da se upoznaju sa istorijom Er Fransovog vizuelnog identita.
Francuski stil – Tokom proslave rođendana Er Fransa, posetioci izložbe moći će da kupe originalni pribor za jelo koji je potpisao slikar Žan Pikar Le Do i koji je korišćen u prvoj i biznis klasi između 1966. i 2000-ih. Prihod od prodaje biće doniran Air France fondaciji koja  već  tri decenije pruža podršku deci širom sveta. Prodajna izložba će obuhvatiti i razlilčite predmete koji reprezentuju 90 godina dugu istoriju avio-kompanije, kao što su modeli starih i novih letelica, istorijske razglednice, tagove za torbe, kao i dizajnerske torbe i postere, po kojima je Er Frans već decenijama prepoznatljiv.
Devedeset godina elegancije ove avio-kompanije ne ogleda se samo u saradnji sa najvećim imenima iz sveta mode, već i u saradnji sa kuvarima nosiocima Mišelinovih zvezdica i i najboljim svetskim somelijerima koji kreiraju jelovnike i vinske liste na letovima Er Fransa.
Danas, nakon gotovo 90 godina postojanja, kompanija je izrasla u jednu od najvećih evropskih avio-kompanija koja svojim putnicima nudi skoro 1000 letova dnevno do 200 destinacija koristeći više od 240 svojih letelica. – saopštili su iz francuskog nacionalnog avio-prevoznika.
The post Er Frans slavi 90. rođendan: Od Pariza do Beograda 11 sati appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.