Emisija Dokument u novom terminu (RTV1,12.30)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2021, 05:26

Emisija "Dokument" u novom terminu (RTV1,12.30)

Emisija "Dokument": Svetlosna udaljenost od Pariske komune emitovaće se u na RTV1 danas  u 12.30 sati.

1. Smatra se da je Pariska komuna nastala kao posledica niza događaja: rata iz 1870e između Drugog carstva i Pruske, kad je car Napoleon III pao u nemačko zarobljeništvo, ali i u revolucionarnim pokretima koji su imali veoma važnu ulogu s obzirom na to da su Karl Marks i ostali već osnovali Prvu internacionalu 1864e u Londonu.Komuna je trajala 72 dana- od 18og marta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do 28og maja 1871e.Završila se pokoljem u kojem je stradalo oko 20.000 ljudi.Treba podsetiti na to da suosnovni društveni princip komune bili mešanje slojeva: po prvi put, ispunjavanisu radnički zahtevi Školstvo je postalo najvažniji program komune. Ukratko, dan u gradu je za svakoga komunara postao drugačiji, jer je odlučivao o svome radu, o koristi za zajednicu, o svojim i tuđim potrebama. Teško je zamisliti 150 godina kasnijekoliko je toga urađeno za tako kratko vreme.Iako deluje daje 72 dana malo za revoluciju,Pariska komuna nije uspela da napravi nijednu grešku kasnijih socijalističkih društava.Da li je to samo cinizam vremena? Može li sada parola„Proleteri svih zemalja, ujedinite se!” da zvuči uverljivije nego ikad ranije?

2. Marksov i Englesov Manifet komunističke partije,koji je poznat po uvodnoj rečenici „Bauk kruži Evropom – bauk komunizma” i završnoj rečenici „Proleteri svih zemalja, ujedinite se!” prvi put je na srpskom jeziku objavljen je u nastavcima u listu „Pančevac” 1871e, uporedo sa postojanjem Pariske komune.Uređivao ga je u tom trenutku 26-godišnji Jovan Pavlović,čijoj novinarskoj pažnji nisu promakle vesti o burnim događajima u Parizu iz marta 1871e,pa odlučuje da, objavljivanjem prevoda Manifestačitaocima „Pančevca“ ponudi odgovor na pitanje šta ti komunisti, zapravo, hoće? Znamo li to i danas? Pitanje je: ima li šanse socijalizam u 21.veku?

3. Smatra se da je Pariska komuna ostavila najveći trag u kineskom i jugoslovenskom socijalizmu, gde ideja samoupravljanja ne bi bila moguća i izvediva bez inspiracije njenim iskustvom. Mnogi potezi Komune bili su ispred vremena i za današnje poimanje. Uvedeno je radničko samoupravljanje i uspostavljeni su radnički saveti kao upravna i demokratski izabrana tela. Komuna je odvojila Crkvu od države i konfiskovala crkvenu imovinu bez nadoknade.Otpisala je sve dugove stanovništvu i ukinula obavezu plaćanja neplaćenih stanarina. Stanovi bogatih građana oduzeti su i dati beskućnicima, a delatnost javnih beležnika je postala besplatna. Svako ko se obreo na teritoriji Komune sticao je puna građanska prava bez obzira na etničko, klasno ili drugo poreklo.Iako žene nisu dobile pravo glasa, prvi put je doneseno pravilo da je za brak dovoljna samo saglasnost dve odrasle osobe. Pravna razlika između „zakonite” i „nezakonite” dece je ukinuta. Zabranjen je dečji rad i rad noću.Može li tih nekoliko pasusa o Pariskoj komuni iz udžbenika istorije da inspiriše neke nove generacije da menjaju svet?

Sagovornici: Stefan Gužvica – istoričar, Duško Radosavljević – politikolog, Branko Žujović – glavni i odgovorni urednik portala „Slobodna Subotica“ i novinar magazina „Pečat“, Ivan Milenković – filozof, Vlatko Sekulović – advokat i građanski aktivista i Miloš Nikolić – predsednik obrazovno- istraživačkog centra „Libek“ i glavni urednik portala „Talas“
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.