EKSPO-mogućnosti Jekaterinburga

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2013, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKSPO-mogućnosti Jekaterinburga

28.03.2013. -

Juče je u Jekaterinburg stigla zvanična delegacija Međunarodnog izložbenog biroa (MIB) na čelu sa predsednikom izvršnog komiteta Stejnom Kristensenom. U roku od tri dana ona treba da oceni mogućnosti Rusije kao potencijalnog domaćina svetske izložbe EKSPO 2020. godine. Među glavnim ruskim konkurentima su San-Paolo u Brazilu, Dubai u UAE, Izmr u Turskoj i Ajtuhaja na Tajlandu. Manifestacija će proteći od 1. maja do 31. oktobra 2020. godine.

Prijavu za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << organizaciju Svetske unizveralne izložbe EKSPO Rusija je predala u novembru 2012. godine, predstavivši u Parizu prezentaciju budućeg projekta. Predložena deviza izložbe je Globalni razum. Budućnost globalizacije u njen uticaj na naš svet sada je aktualna kao nikad ranije, govori zamenik šefa administracije Jekaterinburga Sergej Tušin.

- Ideja globalizacije je ono što je danas prisutno, što određuje dinamiku razvoja grada, razvoja sveta u celini. Danas postoji potreba, neophodnost međunarodne zajednice, političke, biznis elite da osmisli koje su forme ove globalizacije? Čemu ona vodi? Kako ona menja svet? Upravo tome je posvećena ideja održavanja izložbe. Ideja je značajna. Ne samo za grad koji izlaže, ne samo za Rusiju, to je događaj svetskih razmera koji može da utiče na razvoj sveta u celini.

Ruska EKSPO-2020. može da bude druga po razmerama međunarodna izložba u istoriji posle EKSPO-2012. u Šangaju. Za paviljone će biti izdvojena teritorija površine preko 500 hektara. Takav prostor će omogućiti učesnicima da predstave svoje projekte bez svakakvih teškoća, objašnjava zamisao predsednik posmatračkog saveta EKSPO-2020. Arkadij Čenjecki.

- Prema onom genralnom planu koji predstavljamo, biće 103 paviljona. To je ogroman prostor, gde će postojati mogućnost da svoja dostignuća predstavi Rusija, naši posebni federalni okruzi. Biće posebnih paviljona za zemlje i kombinovani paviljoni gde zemlje mogu da naprave izložbu na čitavom prostoru, mogu da se ujedine i pokažu čime se ponose. Biće posebni paviljoni za velike korporacije. Ova izložba je veoma raznostrana.

Eksperti su uvereni da Jekaterinbug ima šanse da postane novi grad EKSPO. Uoči svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine bio je obavljen veliki posao koji je stvorio osnovu za budućnost. Šanse Rusije za pobedu su vrlo visoke, uveren je zamenik predsednika vlade Sverdlovske oblasti Mihail Maksimov.

Za sve vreme postojanja izložbe EKSPO ona još ni jednom nije održana u Rusiji. Jekaterinburg zbog onog što je bilo učinjeno u poslednje dve godine, ima sada jednu od najboljih infrastruktura zaodržavanje takvih manifestacija. Ako se govori o tome da već u aprilu moramo da primamo radne delegacije konkursne komisije, koje će se upoznavati sa gradom, imamo šta da pokažemo. Imamo dobro razvijenu saobraćajnu infrastrukturu, postoji novi aerodrom, odlična hotelska infrastruktura, i nedavno smo predali novi izložbeni kompleks koji odgovara svetskim standardima.

Uz to, podvlače eksperti, Rsuija je već pokazala svoje mogućnosti na šangajskoj izložbi EKSPO-2010, gde je zauzela drugo mesto, pretekavši 189 zemalja. Konačna odluka o mestu organizovanja izložbe će biti doneta prema rezultatima glasanja na Generalnoj skupštini MIB krajem 2013. godine.

Aleksandra Dibiževa,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.