[EKSKLUZIVNO] Miloradović na Buržeu: Pregovori za nabavku Rafala se nastavljaju, ulaze u tehničku fazu; Srbija i Erbas razmatraju zajedničku proizvodnju vojnih helikoptera

Izvor: TangoSix.rs, 23.Jun.2023, 20:05

[EKSKLUZIVNO] Miloradović na Buržeu: Pregovori za nabavku Rafala se nastavljaju, ulaze u tehničku fazu; Srbija i Erbas razmatraju zajedničku proizvodnju vojnih helikoptera

Kako je na sajmu vazduhoplovne industrije u Parizu, ekskluzivno za Tango Six, kazao pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, Srbija nastavlja sa pregovorima o nabavci višenamenskih borbenih aviona Rafal sa Francuskom uz naglasak da po toj temi uskoro može biti „nekih značajnijih pomaka“. Kako je kazao za naš portal, trenutno se razgovara o tehničkim aspektima ove buduće kapitalne nabavke kao i o nabavci naoružanja za >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << tu letelicu.
Miloradović je takođe za naš portal prvi put otkrio i da su Srbija i najveći evropski vazduhoplovni konglomerat Erbas u početnim fazama razgovora o mogućoj zajedničkoj proizvodnji vojnih helikoptera u Srbiji. Takođe, kako je kazao, sa Erbasom se razmatra i pokretanje zajedničke proizvodnje naoružanih besposadnih letelica.
Pomoćnik ministra je potvrdio da je Srbija potpisala ugovor o nabavci „značajnih količina“ Talesovih osmatračkih radara Ground Master GM200 i GM400. Nije hteo da komentariše njihov tačan broj, osim toga da će, kako je kazao za naš portal, njihova isporuka početi na jesen.
Miloradović je na početku intervjua za  Tango Six (čiji snimak možete pogledati na kraju ovog članka) izjavio da je glavni cilj posete delegacije Ministarstva odbrane koju je predvodio na Buržeu bilo potpisivanje Tehničkog aranžmana u vezi sa nabavkom kapitalnog naoružanja iz Francuske sa francuskom Direkcijom za naoružanje DGA koja je u okviru ministarstva odbrane te zemlje odgovorna za nabavke proizvoda namenske industrije ali i razvoj i istraživanje novih tehnologija. Kako je Miloradović kazao za Tango Six, ovaj sporazum će obezbediti i podršku DGA za svaki veći potpisani ugovor između Srbije i kompanija francuske namenske industrije.
– Ovaj sporazum će obezbediti podršku francuskog Ministarstva odbrane u pogledu, na primer, kontrole kvaliteta, nadzora nad proizvodnjom naših naručenih artikala iz Francuske. Mi, kao Ministarstvo odbrane Srbije, dosadašnju i buduću podršku Francuske dosta cenimo. – kazao je Miloradović.
Rafal sve bliže Batajnici Na Buržeu je bila izložena i trenutno najmodernija, dvoseda, verzija Rafala – F4.1 / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Kako je Miloradović potvrdio za naš portal, pregovori o kupovini novih višenamenskih borbenih aviona Rafal i dalje aktivno traju i kako je kazao, trenutno se nalaze u „tehničkoj fazi“:
– Nastavljamo razgovore sa Dasoom, sa Vladom Francuske, njihovim Ministarstvom odbrane po pitanju nabavke Rafala. Nadamo se da će tu uskoro biti značajnijih pomaka.
Imali smo dodatne prezentacije i demostracije tog aviona i njegovog naoružanja. – rekao je Miloradović za Tango Six uz potvrdu da se takođe pregovara sa kompanijom MBDA o budućem paketu naoružanja za Rafal.
Proizvodnja helikoptera i dronova sa Erbasom Pomoćnik ministra je takođe, ekskluzivno za Tango Six, otkrio i da Srbija i Erbas već neko vreme razmatraju ideju o uspostavljanju, kako je rekao, zajedničke proizvodnje helikoptera u Srbiji. Nije hteo da otkrije o kom tipu helikoptera se radi, osim toga da je srpska delegacija obišla taj tip na sajmu. Budući da je Erbas na Buržeu izložio gotovo sve militarizovane verzije iz svog proizvodnog portfolia, nismo bili u mogućnosti da potvrdimo o kom se tipu konkretno radi:
– Ovde na sajmu smo na konkretnoj letelici razmatrali šta bi mogao da bude čiji zadatak u takvoj budućoj proizvodnji helikoptera. Takođe smo sa Erbasom počeli razgovore o pokretanja zajedničke proizvodnje naoružanih besposadnih letelica. Mi smo napravili napretke na tom frontu i takvi razgovori svedoče da nas i ovakvi svetski igrači cene po tom pitanju. – kazao je Miloradović.
Saradnja sa Talesom i lekcije rata u Ukrajini Talesov radar Ground Master 400 koji na jesen stiže u Srbiju / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Miloradović je takođe kazao da Srbija nastavlja sa kupovinama od jedne od najvećih francuskih odbrambenih kompanija Tales ali i od Safrana. Potvrdio je da će realizacija već potpisanog ugovora za kupovinu, kako je naglasio, „značajne količine“, Talesovih osmatračkih radara Ground Master 200 i 400 doći na jesen. Naglasio je da će to predstavljati „skok sposobnosti Srbije u pogledu senzorskih kapaciteta kakav se nije dogodio u poslednjih 40 godina“.
Kako je takođe kazao, rat u Ukrajini utiče na razmatranja kupovine ne samo paketa naoružanja već i kompletnih borbenih rešenja.
– Gledamo na lekcije i iz tog ugla, kako usmeriti napore prilikom nabavke kapitalnih platformi i sposobnosti. Takve lekcije usložnjavaju odluke, posebno za nabavke najskupljih i najkompleksnijih sistema. – kazao je Miloradović za Tango Six.
Za više, prilično interesantnih, komentara u domenu razgovora koje je delegacija ministarstva odbrane imala na Buržeu ali i najava novih nabavki, pogledajte u celosti intervju koji je Miloradović ekskluzivno dao za Tango Six:

The post [EKSKLUZIVNO] Miloradović na Buržeu: Pregovori za nabavku Rafala se nastavljaju, ulaze u tehničku fazu; Srbija i Erbas razmatraju zajedničku proizvodnju vojnih helikoptera appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.