Dodeljene nagrade Medisis

Izvor: B92, 03.Nov.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljene nagrade Medisis

Francuske književne nagrade „Medesis", jedno od najznačajnijih priznanja te vrste, uručene su 3. novembra u Parizu piscima Majlis de Karengal i Dejvid Van.

Francuskinja Majlis de Kerangal nagrađena je za roman „Naissance d'un pont", koji govori o izgradnji novog mosta Golden gejt u imaginarnom kalifornijskom gradu Koka. Ambicija, ljubav, nasilje, neuspeli atentat, pejzaži, mašine i društevni staleži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prepliću se u toj priči.

Amerikanac Dejvid Van, nagrađen je u kategoriji inostrane književnosti za roman „Sukkwan Island". Prilikom preuzimanja nagrade, Van je ispričao da je nagrađenu knjigu napisao pre 14 godina, ali da godinama nijedan izdavač nije hteo da je objavi. Sada se njegov roman prevodi na osam jezika, planira se distribuciju u 45 zemalja, a u pripremi je i filmska adaptacija. U knjizi je reč o ocu i sinu, čiji se pokušaj ponovnog izgrađivanja stabilnog odnosa pretvara u košmar.

Nagrada „Medesis" za esej dodeljena je Mišelu Pasurou za „Les couleurs de nos souvenirs". Sezona dodele književnih nagrada završava se 8. novembra dodelom nagrade Gonkur.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.