Đelić u radnoj poseti Parizu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić u radnoj poseti Parizu

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić boraviće od danas u trodnevnoj radnoj poseti Francuskoj.

Đelić će razgovarati sa ministrom za evropska pitanja Žan Pol Žujeom, spoljnopolitičkim savetnikom francuskog predsednika Žan David Levitom, kao i sa Fransoa Perolom, zaduženim za ekonomske poslove Jelisejske palate.

Srpska delegacija će razgovarati i sa predstavnicima kabineta ministra spoljnih poslova Francuske Bernara Kušnera, saopšteno je u Beogradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Đelić će prisustvovati i početku prikupljanja ličnih podataka za izdavanje biometrijskih pasoša u ambasadi Srbije u Parizu. Takođe, prisustvovaće podeli pasoša našim državljanima koji žive i rade u Francuskoj.

Pasoši u Parizu i Dizeldorfu

Državljani Srbije koji žive u Evropi nove pasoše moći će da dobiju od danas u konzulatima u Parizu i Dizeldorfu, a cena pasoša biće 50 evra, saopštilo je Ministarstvo za dijasporu.

Plan ministarstva je da do kraja godine izdavanje novih pasoša bude omogućeno u našim konzulatima u Nemačkoj, a da se, potom, putne isprave sukcesivno počnu da se izdaju u svim ostalim zemljama, prvenstveno onim u kojima živi najveći broj ljudi u srpskoj dijaspori.

Troškovi

U cenu pasoša, 50 evra, uračunati su troškovi pasoške knjižice, stvarni troškovi dostave pasoša DHL-om i administrativna taksa za izdavanje.

Ministarstvo očekuje da će naknada za izdavanje pasoša biti smanjena kada parlament usvoji Zakon o republičkim administrativnim taksama.

Konzulat u Parizu počeće da uzima podatke za biometrijske pasoše, u isto vreme kada i generalni konzulat Srbije u nemačkog gradu Dizeldorfu.

Dokumentacija

Za izdavanje elektronskog pasoša srpskim državljanima u inostranstvu potrebno je priložiti izvod iz matične knjige rođenih, obrazac sa matičnim brojem i uverenje o državljanstvu, uz dokaz o identitetu (srpski pasoš, lična karta ili vozačka dozvola).

Procedura podrazumeva fotografisanje i uzimanje otisaka prstiju. Podaci se šalju u Srbiju, gde se izrađuju pasoši, a zakonski rok za izdavanje pasoša je 60 dana.

Konzulati će nastaviti izdavanje dosadašnjih pasoša za one srpske državljane koji ne ispunjavaju uslove za biometrijske pasoše.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.