Direktor MMF-a napastvovao sobaricu

Izvor: Politika, 15.Maj.2011, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor MMF-a napastvovao sobaricu

Dominik Stros-Kan u njujorškom zatvoru, osumnjičen da je pokušao da siluje sobaricu u apartmanu hotela „Sofitel“ u Njujorku

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – U skandalu koji je, s obzirom na glavnog aktera, koliko ozbiljan, toliko i bizaran, po svemu sudeći zapečaćena je karijera direktora jedne od najvažnijih finansijskih institucija sveta, promenjen očekivani tok politike u Francuskoj, a mediji dobili materijal koji će eksploatisati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << još mesecima.

Dominik Stros-Kan (62), izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda i političar kome je proricana pobeda nad Nikolom Sarkozijem na predsedničkim izborima u Francuskoj 2012, od ponoći između subote i nedelje je u policijskom pritvoru u Njujorku, osumnjičen da je u svom apartmanu hotela ”Sofitel”, u centru Njujorka, nedaleko od Tajms skvera, u subotu oko jedan prvo napao, a onda pokušao da siluje 32-godišnju sobaricu.

Potom je žurno napustio hotel, ostavljajući u luksuznom apartmanu u kojem boravak košta 3.000 dolara za noć, neke lične stvari, uključujući tu i mobilni telefon.

Osoblje hotela je, pošto je od sobarice čulo šta joj se dogodilo, odmah alarmiralo policiju koja je Stros-Kana izvela iz prve klase aviona ”Er fransa” samo nekoliko minuta pre nego što je zatvorio vrata uoči poletanja za Pariz.

Direktor MMF je u Evropi u nedelju imao zakazan susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a trebalo je da učestvuje i na sastanku ministara finansija ”evro grupe” u danas i sutra, gde je na dnevnom redu završno uobličavanje finansijskog paketa od 78 milijardi evra za fiskalno izbavljenje Portugalije i razmatranje dodatnih mera za stabilizovanje Grčke.

Stros-Kan se u međuvremenu izjasnio da nije kriv. Brane ga dva advokata koji u prvi mah nisu bili voljni da daju izjave za štampu.

Zbog toga je u opticaju samo opis nemilog događaja u apartmanu broj 2806 koji je dala navodna žrtva, čije se ime ne navodi. Ona je, prema onome što prenose američki mediji, u Kanov apartman ušla u jedan po podne, da ga pospremi, verujući da je prazan.

Čim je kročila u predsoblje iz kojeg se ulazi u salu za sastanke, salon i spavaću sobu, i zatvorila vrata za sobom, suočila se sa Stros-Kanom, koji je upravo izašao iz kupatila, sasvim nag.

Ono što je usledilo bila je, kako je ispričala, njena mora, za koju se ne saopštava koliko je trajala. Direktor MMF-a je odmah skočio na nju i na silu je bacio na krevet. Ona je posle nekog vremena uspela da ga se oslobodi, ali ju je stigao ispred kupatila i ponovo napao. Uspela je nekako da se oslobodi i alarmira prvo kolege, a uprava hotela i policiju.

Stros-Kan je međutim u očiglednoj žurbi napustio hotel, a iz aviona je izveden u 4:40 po podne. Nisu mu stavljene lisice, jer je sledio uputstva dvojice agenata koji su prišli i saopštili mu o čemu je reč.

Formalno je uhapšen tek juče ujutru u 2.15 i optužen za napastvovanje, pokušaj silovanja i prinudno zadržavanje, što bi, ako se potvrdi u sudskom procesu, moglo da ga košta od dve do 20 godina zatvora. Policija je izjavila da je u apartmanu našila i na dokaze „koji sadrže DNK”.

Kao šef međunarodne organizacije, Stros-Kan nema diplomatski imunitet.

Na pomolu nova bračna kriza: Dominik Stros-Kan sa suprugom, poznatom novinarkom An Sinkler (promotivna fotografija, AP)

Iako obrt u ovom slučaju nije ni nemoguć ni neverovatan – sve se zasad zasniva na onome što je ispričala sobarica – ovo je po svemu sudeći kraj jedne uspešne, mada povremeno i kontroverzne karijere bivšeg profesora ekonomije, ministra finansija u vladi Francuske i sada već nesuđenog izazivača Sarkoziju na predsedničkim izborima, na kojima su mu sondiranja davala ozbiljne šanse.

Stros-Kan je već imao ”žuti karton”: 2008. bio je akter skandala slične vrste, kada su otkriveni njegova veza i protežiranje mlade ekonomistkinje MMF, koji je završen tako što je oslobođen optužbi da je zloupotrebio položaj, uz njegovo priznanje da je napravio ”grešku u prosuđivanju”, izvinjenje pomenutoj saradnici, Piroški Nađ (iz Mađarske), supruzi Ani Sinkler (voditeljka na francuskoj televiziji) i uz opomenu odbora MMF da se tako nešto više ne ponovi.

Na čelo MMF došao je 2007, a petogodišnji mandat mu ističe sledeće godine. Prognoze su međutim da će odbor MMF zatražiti njegovu ostavku.

Njegov dosadašnji učinak u MMF-u, čije je sedište u Vašingtonu, ocenjen je inače veoma pozitivno, pogotovo kad je reč o učinku tokom globalne finansijske krize i ekonomske recesije. Pod njegovim upravljanjem, Fond je postao i važan akter u stabilizaciji prilika u evrozoni, posle erupcije fiskalne krize u Grčkoj, koja se potom prelila i u neke druge zemlje EU, Irsku i Portugaliju pre svih. MMF je pre toga priskočio u pomoć Mađarskoj i Estoniji.

Ovaj skandal dolazi u najnepovoljnije vreme i za internu situaciju u MMF-u. Stros-Kanov zamenik, Amerikanac Džon Lipski, prošle nedelje je najavio svoju ostavku za avgust, mada je pristao da u savetodavnoj ulozi ostane do novembra.

Okolnosti pod kojima dolazi do vakuuma na njegovom vrhu, svakako će uticati i na reputaciju MMF-a, u delikatnim okolnostima u kojima se još uobličava njegova donekle promenjena uloga u svetskim ekonomskim poslovima.

U prvoj zvaničnoj reakciji Fonda, u saopštenju Karoline Atkinson, direktorke za spoljne odnose, rečeno je da ”nema komentara o slučaju”, uz preporuku da se sve dodatne informacije traže od njegovih ličnih advokata i lokalnih vlasti. ”MMF ostaje u punoj meri funkcionalan i operativan”, kaže se na kraju, u izjavi u kojoj je primetno da institucija nije stala u odbranu svog šefa.

Milan Mišić

objavljeno: 15.05.2011.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.