Devet decenija od završetka Prvog svetskog rata

Izvor: Politika, 11.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet decenija od završetka Prvog svetskog rata

Potomci solunskih ratnika iz Srbije položili su venac na grob Neznanog junaka ispod Trijumfalne kapije

Od našeg specijalnog izveštača

Pariz, 11. novembra – Nenad Šipka iz Beograda ponosno je razvio barjak 12. pešadijskog puka „Car Lazar” ispod Trijumfalne kapije. Čukununuk slavnog vojvode Živojina Mišića prvi put je u Parizu na komemorativnim svečanostima povodom pobede savezničkih snaga u Prvom svetskom ratu 1918. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
– Ponosan sam što držim zastavu Drinske divizije, kojom je probijen Solunski front, kod groba Neznanog junaka, ali mi je žao što nema parade – uzbuđeno kaže Šipka koji je sa još pedesetak Srba, potomaka srpskih ratnika, došao u Pariz da obeleži Dan primirja, 90 godina od završetka Velikog rata.

Trg Etoal prepun je Parižana i turista iz čitavog sveta koji su došli da odaju počast Neznanom junaku, simbolu svih boraca koji su položili život za slobodu od 1914. do 1918. godine. Ali, prvi put od 1919. godine nema svečane državne ceremonije i vojnog defilea od Spomenika Žoržu Klemansou duž Jelisejskih polja do Trijumfalne kapije. Francuski predsednik Nikola Sarkozi prekršio je pravilo svojih prethodnika i glavnu komemorativnu svečanost ove godine premestio na Verden gde je u borbama sa silama osovine poginulo više od milion vojnika.

An Mari Tranije, unuka generala Šarla Tranijea, koji je sa francuskom konjicom oslobodio Skoplje, Niš, Prokuplje i Svilajnac, ne krije nezadovoljstvo što nema zvanične komemorativne svečanosti kod Trijumfalne kapije za Dan primirja.

– Parižani su ogorčeni odlukom Sarkozija da premesti zvaničnu ceremoniju u Duomon. Na grobu Neznanog junaka svakog 11. novembra u 11 sati odavana je počast svim žrtvama Prvog svetskog rata – kaže gospođa Tranije, inače, sekretar francuske asocijacije „Istočni front od 1916. do1918. godine.

Francuska štampa danas je dala skroman publicitet Danu primirja. Jedino je tiražni „Pari soar” na prvoj strani dao fotografiju iz jednog francuskog vojnog rova na Verdenu sa naslovom: „90 godina od završetka Prvog svetskog rata – dan kada su topovi umukli”. Prve četiri stranice ovog lista posvećene su ovom velikom datumu u istoriji Francuske, ali i čitave Evrope.

Ispod Trijumfalne kapije, osim srpske, vijore se i grčka i poneka američka zastava. Jedan engleski turista, neobavešten, pita šta se događa. Grci mu na lošem engleskom jeziku objašnjavaju da je danas Dan primirja i da su potomci ratnih veterana došli da obeleže kraj Prvog svetskog rata.

– Srećan sam što sam ponovo u Parizu na Dan pobede, ali mi je žao što nema svečane ceremonije. Prošle godine smo ovde bili u počasnoj loži kada je Nikola Sarkozi polagao venac – priča Radule Radenović (87), najstariji potomak solunskih ratnika koji je došao na 90-godišnjicu završetka Prvog svetskog rata. Njegov otac i tri strica nosioci su 17 domaćih i inostranih odlikovanja za doprinos u Velikom ratu.

Uprkos nedostatku zvaničnog protokola, potomci starih ratnika Srbije, Grčke i domaćina Francuske tradicionalno su, kao i svake godine, obnovili sećanja na minula vremena kada su njihovi preci časno služili otadžbini. Pokazivali su jedni drugima ordenje i stare požutele fotografije. Na maloj svečanosti u pariskom restoranu „Austerlic” Dragoljub Jurišić, predsednik Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova do 1918. godine, za doprinos negovanju srpsko-grčko-francuskog prijateljstva uručio je bronzane statuete „Srpskog vojnika u proboju Solunskog fronta”, rad vajara Ljubiše Mančića, francuskom generalu u penziji Gi de Klarensu, generalu Jorgosu Tsalojaksinasu, potpredsedniku Unije makedonskog fronta Grčke, i Psaksalinasu Dioksidisu, iz društva Grčko-srpskog prijateljstva.

Milenko Pešić

--------------------------------------------------------

Šutanovac u Verdenu

Duomon – Evropski lideri obeležili su juče 90. godišnjicu završetka Prvog svetskog rata. Ceremoniji u Verdenu, poprištu jedne od najkrvavijih bitaka Velikog rata od 1914. do 1918. godine, prisustvovala je i delegacija Srbije s ministrom odbrane Draganom Šutanovcem na čelu.

Delegacija Srbije prisustvuje ceremoniji na poziv francuskog predsednika Nikole Sarkozija. Sarkozi je stigao u Duomon sa suprugom Karlom Bruni, a ceremoniju je otvorio u prisustvu britanskog princa Čarlsa i njegove supruge Kamile.

Više stotina ljudi, uključujući veterane iz drugih ratova, okupilo se danas ispred kosturnice u Duomonu, gde su položeni ostaci poginulih neznanih vojnika. Ove godine se prvi put obeležava godišnjica Verdenske bitke bez prisustva francuskih vojnika iz Prvog svetskog rata, pošto je poslednji preživeli Lazare Potičeli preminuo 12. marta ove godine u 111. godini.

Beta

[objavljeno: 12/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.