Deo Albuma sećanja na Veliki rat stigao do Pariza

Izvor: JužneVesti.com, 13.Okt.2015, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deo "Albuma sećanja" na Veliki rat stigao do Pariza

Jedinstvena svedočanstva o Velikom ratu - fotografije, ratni dnevnici, vojnička pisma i spomenice, koja su na ideju Nišlije Aleksandra Vasilića prikupljena u elektronski "Album sećanja" biće predstavljena i u Parizu.

Deo važne istorijske građe koju su potomci učesnika Prvog svetskog rata povodom stogodišnjice od njegovog početka "kačili" na tome namenjen sajt biće od 22. oktobra do 14. novembra izložen u >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pariskom Kulturnom centru Srbije.

Izložba je rezultat napora da se danas, 100 godine kasnije, oda dužna počast tom malom čoveku iz Velikog rata za civilizaciju i da se njegovo veliko žrtvovanje za pravdu, istinu, slobodu i čovečanstvo ne izbriše iz našeg civilizacijskog pamćenja, već postane kulturna baština - kaže Vasilić.

U pozivu na ovaj događaj podseća se na citat francuskog maršala i počasnog srpskog vojvode Franšea d'Eperea:

Ko su ti junaci koji mogu da se podiče da su zaslužili jedno od najvećih odlikovanja na svetu? To su seljaci, skoro svi, to su Srbi tvrdi na muci, trezveni, skromni, nesalomivi, to su ljudi slobodni, gordi na svoju rasu i gospodari svojih njiva.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Niški Album sećanja na Veliki rat u Parizu

Izvor: OkRadio.rs, 13.Okt.2015

Jedinstvena svedočanstva o Velikom ratu - fotografije, ratni dnevnici, vojnička pisma i spomenice, koja su na ideju Nišlije Aleksandra Vasilića prikupljena u elektronski "Album sećanja" biće predstavljena i u Parizu. Deo važne istorijske građe koju su potomci učesnika Prvog svetskog rata povodom...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.