Deca čuvaju božićne običaje

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jan.2013, 00:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca čuvaju božićne običaje

"Božić, Božić Bata, kuca na sva vrata, darove nam deli, svima sreću želi", orilo se Kulturnim centrom Srbije, a učiteljica Ljubica Burkić objašnjava: - Pesmica je to koju je kompozitor i tekstopisac iz Beograda Boro Majdanac posvetio srpskoj deci u Parizu.

Oni su ponos učiteljice Ljubice

Radost i uživanje: Al' je lepo plesati sa vršnjacima iz škole

Nije se zbunio: Jedan od malih recitatora
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Učiteljicu vole i oni koji ne idu u školu

Lepotice: Mogle bi i na izbor za Mis

 

Dečica nastavljaju drugi melodični poklon čika Bore:

"Čizma glavu čuva, šubara je kvari".

A bio je i maskenbal. Sve su to osmislile i izrežirale učiteljica Ljubica i veroučiteljica Dragana Mandić, a đaci parohijske škole Sv. Sava i uz blagoslov prote Nikole prihvatili ih kao ravnopavne drugare. Zato mališani tako lepo uče srpski, nižu ćirilična slova, igraju se, glume, plešu, pevaju, a ovaj put odbrojavaju dane do Hristova rođenja. A i to su naučili tako dobro da svakome mogu lekciju održati.

 

Poželela živog bracu

Okupljeni odrasli nisu očekivali da će ih deca dočekati sa spiskom želja za poklone. Znaju oni da će doći Božić Bata, veruju mu, ali im nekako drago da s tim upoznaju članove porodice.

- Hoću macu koja ne grebe. Hteo bih da budem kralj. A, da dobijem bubanj? Dopada mi se ona velika, velika lutka. Najviše bih volela živog bracu...

Zahuktala se deca, a roditelji i njihovi roditelji prave se da ne čuju. Ih, znaju današnja deca u kojem se grmu krije zec, pa diskretno roditeljima umilne poglede upućuju.

E, koliko je bilo uzbuđenja! Tom božićno-novogodišnjem šarmu i kompletnoj atmosferi teško odolevaju mame i tate i njihove mame i tate i svi odreda, pa se može zamisliti kako je tek bilo Saši, Tari, Sari, Milanu, Aleksiji, Tini, Anđeli i Danilu, koji su prvi put nastupali. Ili, zamislite kako mali Nils pleše bolje od Majkla Džeksona, pridružili su mu se Natalija, Valentina, Nikola, Vasilija i Tanja. E, mnogo je lepo biti učenik u školici u kojoj se sve dešava na srpskom, maternjem jeziku!

- Pravoslavna tradicija za Božić je bogata i stara, zato ćete mnogo videti i čuti. Predstavljam vam najstarije đake Veljka i Jelenu Kovačević, Nevenu Dulkan i Andreu Milašinović, uživajte u njihovom izvođenju božićnih običaja i tradicije - najavljuje Ljubica.

Publika zadovoljna dopalo im se više nego da su u profesionalnom pozorištu.

Stariji đaci izvode "Ježevu kućicu" Branka Čopića, koreografija prikladna, a jedan, verovatno ogladneli deka, ne odoli da umno primeti:

- Vidi, vidi, kaleidoskopska eksplozija boja i mirisa, niko nema ovako svečano postavljen sto. I, sve u skladu sa božićnim postom.

 

Bombone i posni kolači

Mame i bake donele puno voća, bombona i posnih kolačića. Magdalenin i Anin tata Sima, opšti je zaključak, valjano je uredio muzički program izborom lepih božićnih pesama. Važno je istaći i da su se svi zajedno na gostoprimstvu zahvalili Kulturnom centru Srbije i jednom od direktora Mikiju Ćirovskom, pa ga pozvali na predstojeću Svetosavsku akademiju u sabornom hramu Sv. Save, zakazanu za 26. januar.

Mali glumci ne posustaju. Eno, u bogatoj prazničnoj večeri jež uživa kod lije, hoće da se između redova kaže da je kuća najlepše utočište. Ili, da treba upamtiti kako nikad nije kasno naučiti voleti svoj dom.

U "Ježevoj kućici" glumili su Aleksandar Ubiparip (jež), Ana Čolanić (lija), a tom tandemu zvezda pomagali su Klara, Marko, Miloš, Dragana, Ivana, Nikola, Stevan, Dušan, Ana, Stefan, Lea, Magdalena, Elena, Ana, Aleksia, Romana, Adam, Nikola, Emilia i Ana. Svi su rođeni u Francuskoj a vezani za maticu.

A, nije gotovo, ima još. Učiteljica najavljuje:

- Luka i Sofija Vučić izvešće skeč "Slatka matematika", videćete kako starija seka uči batu da računa.

Velika je radost osetiti zajedništvo, ravnopravno izmešati generacije, raspršiti sreću, ono kad svako svakome želi blagosloven dolazeći Božić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.