Dačić: Preduzete mere da se razreši skandal u KC u Parizu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2018, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Preduzete mere da se razreši skandal u KC u Parizu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da su preduzete određene mere povodom postavljanja spornih skulptura Mikija i Paje u Kulturnom centru u Parizu kako bi se, kako kaže, razrešio taj skandal.

Dačić je naveo da je Kulturni centar u Parizu formalno deo diplomatske mreže, a da ingerencije nad tom ustanovom ima Ministarstvo kulture.

"Taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << program je došao iz Ministarstva kulture, ta scena nije morala baš da se nađe pored Belog anđela. To je skandalozno. Mere su preduzete, ali se o njima ne govori dok ne stupe na snagu", rekao je Dačić za TV Prva.

Vukosavljević: Komisiji nije predstavljena sporna skulptura

Komisiji koja je odlučivala o izložbi petoro savremenih srpskih umetnika u Kulturno - informativnom centru u Parizu, nije predstavljena sporna skulptura "Iznad duge" autora Milorada Miće Stajčića i taj rad nije dobio podršku na konkursu, već se tek kasnije pojavio, kazao je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

On je povodom uklanjanja Stajčićeve skulpture iz KIC-a Srbije u Parizu za N1 rekao da je došlo do propusta u proceduri i da su ti propusti bili povod za reakciju ministarstva.

"Mi smo odmah po saznanju intervenisali i skulptura je povučena iz izloga. Mesta za takve umetničke provokacije ima dovoljno, ne mora baš i u izlogu KIC-a. Bitno je da smo intervenisali na vreme, to je sada sanirano. Ništa strašno se nije desilo, ona se i dalje nalazi na izložbi, ali ne u izlogu", rekao je Vukosavljević.

Direktor Kulturno-informacionog centra u Parizu Radoslav Pavlović kaže da prihvata odgovornost, ali i da "direktor KIC-a ne odlučuje šta će doći iz Beograda".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.