Izvor: TangoSix.rs, 16.Nov.2015, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čime Francuska bombarduje ISIS

Samo dva dana nakon terorističkih napada u Parizu u kojoj je prema poslednjim podacima poginulo 132 a ranjeno 352 ljudi, Francuska je juče izvršila najveće vazdušne udare u Siriji po položajima tzv. islamske države.
Francusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u akciji učestvovalo 12 aviona od toga 10 borbenih i da je bačeno 20 bombi na ciljeve u snažnom uporištu islamista u gradu Raka (Raqqa).
Kako je dalje saopšteno avioni su u periodu od >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << 19:50 do 20:25 po centralnoevropskom vremenu poletali iz baza u Jordanu i iz Persijskog zaliva a napad je koordinisan sa američkim snagama. Uništeni su komandni i regrutni centar, trenažni kamp kao i skladište municije.
Očevici u gradu su na društvenim mrežama potvrdili da se bombardovanje dogodilo i da je bilo neuobičajeno intenzivno. U gradu gradu Raka (u kojem živi oko 200.000 ljudi) je tom prilikom nestalo struje. Međutim, nešto kasnije stigla su druga nepotvrđena svedočenja da su francuske bombe pogodile stadion, muzej, bolnicu i jednu političku zgradu kao i da nije bilo žrtava.
OsvetaOvo je sasvim sigurno bio najžešči napad na Islamsku državu od kako je Francuska 27. septembra ove godine svoje vazdušne udare na islamiste proširila i na Siriju. Do tada su, u operaciji nazvanoj ‘’Chammal’’, francuski avioni dejstvovali samo po islamistima u Iraku počevši od 19. septembra 2014. Pre ovog datuma francuski avioni izveli su 12 izviđačkih misija a zatim su u prvom napadu napali kamp za obuku južno od grada Deir Ez Zor u Siriji.
Za potrebe sinoćnjih vazdušnih udara Francuska je u regionu na raspolaganju imala 12 aviona i to šest višenamenskih borbenih aviona Rafale, tri lovca-bombardera Mirage-2000N i tri jurišnika Mirage-2000D.
Takođe tu je i jedna leteća cisterna C-135FR i jedan mornarički patrolni avion Atlantique-2 koji je osposobljen za udare po ciljevima na zemlji preciznim ubojnim sredstvima a koji služi i za izviđanje tj. prikupljanje podataka.
Francuski vojni avioni stacionirani su u vazduhoplovnoj bazi Al Dhafra, UAE još od 2008. godine a ova baza je u Francuskoj označena kao baza BA 104. U jordansku vazduhoplovni bazu  Al Azraq avioni su sleteli neposredno pred početak operacije ‘’Chammal’’. Može se pretpostaviti da će se angažovanje francuske vojne avijacije narednom periodu povećati, da će porasti broj aviona, broj misija i broj ciljeva na koje se dejstvuje.
Za sada uloga Francuske u vazdušnim napadima na Islamsku državu je bila veoma simbolična ako se pogleda njen potencijal i ako se uporede angažovani efektivi u odnosu na SAD a posebno u odnosu na Rusiju koja je do 13. novembra izvela preko 2040 borbenih misija uz preko 3360 vatrenih dejstava. Francuska će ukoliko bude želela da mnogo više doprinese suzbijanju ili eventualnom uništenju Islamske države, morati da upotrebi mnogo veće vojne a pre svega vazduhoplovne snage.
Snimak poletanja francuskih aviona na jučerašnju borbenu misiju iznad Sirije:

The post Čime Francuska bombarduje ISIS appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.