Čiji je sat kneza Miloša?

Izvor: Vesti-online.com, 08.Feb.2014, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čiji je sat kneza Miloša?

Za 7.500 evra ponuđen je na aukciji u Parizu džepni sat za koji francuski aukcionari tvrde da je pripadao knezu Milošu Obrenoviću. Sat je privatni kolekcionar ponudio na tržište prošle godine. Prethodno je ponuđen srpskim muzejima na čiji se odgovor još čeka.

Miloš Obrenović

Mada su procenitelji iz pariske aukcijske kuće Ekspertisim, koja prodaje ovaj sat, ubeđeni da se radi o satu kneza Miloša Obrenoviča, stručnjaci u Beogradu su oprezniji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Oni su ovaj sat videli samo na fotografijama. Zbog grba na časovniku koji je bio karakterističan za epohu vladavine Mihaila Obrenovića (1839-1842) nisu sasvim sigurni da je u pitanju sat Mihailovog oca Miloša. Zna se da je napravljen u Švajcarskoj, ali nije poznato kada je naručen i ko je naručilac..

- Sat na fotografiji dosta ubedljivo deluje. Grb i sve ostalo je u zanatskom smislu maestralno urađeno, osim jednog malog i neupadljivog detalja - kaže za "Vesti" međunarodni ekspert Dragomir Acović.

Švajcarska fabrika u kojoj je sat napravljen, kažu u Ekspertisimu, pod imenom koje je ugravirano na satu je postojala samo u periodu vladavine Miloša Obrenovića.

- Posle je promenila naziv. Slovo M kao i potpis firme su urađeni u istom periodu, a tu je i grb srpske države iz tog perioda. Mi mislimo da je ovo bez sumnje sat Miloša Obrenovića - tvrdi Dafni Aube iz aukcijske kuće Ekspertisim.

Za Acovića je pak sporan taj sitni pisani detalj.

- Upotrebljen je tip slova za koji je nepoznato da je igde korišćen pre početka 20. veka, a ako je to sat iz vremena vladavine Miloša ili Mihaila Obrenovića, morao je biti napravljen u 19. stoleću - kaže Acović.

Oprezna je i Slađana Bojković, savetnik u Istorijskom muzeju Srbije, jer se, kako kaže "još ne zna da li se radi samo o medijskoj atrakciji ili je sat zaista originalan".

Da je knez Miloš Obrenović naručivao bečki nakit pokazuju i dokumenta u Arhivu Srbije, gde se može videti da je sedam zlatnih satova poručio u Beču, a jedan od njih sačuvan je do danas. 

 

Sporna autentičnost

Ne može se samo na osnovu fotografije ustanoviti autentičnost. Sat je marke brege (Bregue). Do sada je, međutim, poznato da je za Miloša Obrenovića nakit radio juvelir Svoboda iz Beča. Trećina tih sačuvanih predmeta je urađena krajem prve vladavine Miloša Obrenovića. Ovo je prvi put da se pojavljuje sat iz Švajcarske - kaže Slađana Bojković.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.