Brnabić: Sastanak u Parizu – propuštena prilika

Izvor: RTS, 20.Jun.2019, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Sastanak u Parizu – propuštena prilika

Premijerka Ana Brnabić rekla je, nakon što je predsednik Srbije poručio da praktično nema šanse za održavanje sastanka u Parizu 1. jula, da je to velika propuštena prilika, da ne razume politiku Prištine i šta je alternativa dijalogu.
Ana Brnabić je novinarima u Parizu rekla da ponovo gubimo vreme zbog toga što su neki nerazumni i ne shvataju koliko je svaki dan za region bitan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Izuzetno sam razočarana i ne znam šta je alternativa dijalogu, šta je drugi način da rešimo probleme koje imamo", rekla je Brnabićeva novinarima u Parizu.
Kaže da je potrebno biti hrabriji i navodi da svi govore o Prespanskom sporazumu i prave paralele ali da bi se postigao sporazum ili kompromis morate da imate dve strane spremne za kompromis.
Ovde to nije slučaj, rekla je premijerka Srbije.
U Prespanskom sporazumu, ma koliko on bio lakši od problema Beograda i Prištine, postojale su dve strane u potpunosti spremne na kompromis – obe su nešto izgubile ali su obe mnogo toga dobile, ukazala je premijerka.
"Žao mi je, taj se sastanak verovatno neće održati. Ne znam šta je alternativa, nadam se da će neko uspeti da razgovara sa Prištinom šta je pametno i šta je budućnost", istakla je premijerka.
Dodala je da ne razume politiku političkih lidera u Prištini.
Srbiju će nedostatak sporazuma, kompromisa o dugoročnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom sigurno usporiti ali Priština nema gde bez tog sporazuma, kaže Brnabićeva.
Oni nemaju nikakvu perspektivu, kaže Brnabićeva i dodaje da ovakvim ponašanjem šalju poruku ne samo EU već i drugim partnerima, SAD, koje su ih nekoliko puta pozvale da ukinu takse i reagovali nekim konkretnim merama.
"Ali šta ta poruka znači za nas? Ne mogu biti srećna zato što oni kažu – nema nikakvig dogovora, ne zanima nas ni šta kaže Berlin, Pariz, Vašington, jer to nije dobro ni za koga u regionu, ni za Srbe ni za Albance na KiM. Ne razumem tu politiku, ne znam šta je sledeće i molim sve naše partnere da dođemo do tih razgovora, da Priština razume šta rade pre svega Albancima na Kosovu, pa onda Srbima na KiM, svima nam i regionu i Evropi", rekla je Brnabićeva.
Dodaje da to nikakvog smisla nema jer izolacija Prištine ne znači samo to već opasnost za region i Evropu.
"Politika kompromisa je politika 21. veka" 
Upitana kakav bio mogao da bude stav SAD prema nama i da se spekuliše da bi mogao da bude tvrd i da bi možda bili samo za manju korekciju, Brnabić kaže:
"Zašto bi bio tvrd? Hajde prvo da dođemo ponovo do dijaloga Beograda i Prištine pa ćemo onda da vidimo. Neki kompromis mora da se postigne."
Srbija, kako kaže, ne može da izgubi sve, niti Priština može da dobije sve.
"Ne znam kako bilo ko u Prištini misli da razgovor može da se vodi – ovo su moji uslovi, prihvatite ili ih ostavite – to nije moguće", poručuje Brnabićeva.
Navela je da su i nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron u Berlinu rekli da se tako ne vodi evropska politika.
Politika kompromisa je politika 21. veka i međunarodnih odnosa, to je zrelost lidera, ako niste dovoljno hrabri pustite druge da obezbede bolju budućnost, rekla je premijerka.
"Daćemo sve od sebe, sav politički kapital, rizikovaćemo i naše pozicije, nekad i naše živote za drugačiji Balkan ali moramo da imamo drugačijeg partnera s druge strane stola", zaključila je premijerka Brnabić.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić: Neodržavanje sastanka u Parizu ogromna propuštena prilika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2019

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas, nakon što je predsednik Srbije poručio da praktično nema šanse za održavanje sastanka u Parizu 1. jula, da je to velika propuštena prilika, da ne razume politiku Prištine i šta je alternativa dijalogu..."Ogromna šteta, ogromna propuštena prilika, ponovo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.