Izvor: RTS, 11.Feb.2022, 19:14

Brnabić: Makron posvećen unapređenju odnosa Srbije i Francuske

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je u Parizu sa francuskim kolegom Žanom Kasteksom o važnim evropskim pitanjima, bilateralnim odnosima, ekonomskoj i vojno-tehničkoj saradnji, a osnovna poruka je da je predsednik Francuske Emanuel Makron lično posvećen unapređenju odnosa.
"Osnovna poruka je da je predsednik Makron lično posvećen tome da dalje radi na unapređenju i političkih i ekonomskih odnosa između Francuske i Srbije i da lićno prati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mnogobrojne francuske investicije koje danas imamo u Srbiji", rekla je premijerka nakon sastanka sa premijerom Francuske.

Brnabieva je naglasila da Makron drži stalan kontakt sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i da iz odnosa poštovanja između dva predsednika nastaju rezultati.
"Samo u posednjih pet godina naša razmena povećana je za 36,4 odsto. U poslednje četiri godine naša robna razmena prevazilazi jednu milijardu evra, a 2021. godine razmena je bila blizu 1,4 milijardi evra. Potencijali su najmanje još deset puta toliko", rekla je premijerka.
Brnabićeva je ukazala da postoji ogroman interes francuskih investora za Srbiju.
"Imamo naznake jako dobrih vesti koje možemo da očekujemo u narednim nedeljama i narednim mesecima, od toga da Mišlen grupa planira dodatno proširenje investicija, koliko tačno i na koji način, verujem da ćemo čuti u narednim nedeljama, do toga da jedna francuska kompanija kao što je Ežis planira da otvori svoj inženjerski centar za čitav region u Beogradu", rekla je Brnabieva novinarima u Parizu.
Među dobrim vestima je i da Francuska agencija za razvoj, koja je otvorena posle posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu, u junu 2019. godine, planira za duplo uvećanje svog budžeta za projekte u regionu.
Kako je istakla, najveći deo tih projekata se realizuje u Srbiji.
"To su neke stvari koje zaista u potpunosti menjaju i politički i ekonomski odnos sa Francuskom", rekla je premijerka i ocenila da će u odnosima dve zemlje u budućnosti biti još mnogo toga dobrog.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"LIČNO PRATI INVESTICIJE" Premijerka Brnabić iz Pariza: Makron je posvećen unapređenju odnosa Srbije i Francuske

Izvor: Blic, 11.Feb.2022

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je večeras u Parizu sa francuskim kolegom Žanom Kasteksom o važnim evropskim pitanjima, bilateralnim odnosima, ekonomskoj i vojno-tehničkoj saradnji, a osnovna poruka je da je predsednik Francuske Emanuel Makron lično posvećen unapređenju odnosa.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.