Borba protiv radikalizacije mladih muslimana

Izvor: Deutsche Welle, 03.Mar.2016, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv radikalizacije mladih muslimana

Nakon terorističkih napada u Parizu, Belgija je došla na glas kao uporište radikalnih islamista Evrope. Mnogi belgijski gradovi otada pokušavaju da spreče radikalizaciju mladih muslimana.

Dan nakon svog 18. rođendana jedan mladić iz Antverpena otputovao je u Siriju gde se priključio jedinicama tzv. „Islamske države“. Njegova majka Fatima ne zna da li je njen sin živ ili nije. „Svakog dana plačem. Moj život je postao horor-film“, priča ta žena. Nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << dana nakon njegovog nestanka dobila je pismo u kojem joj on objašnjava svoje namjere. „To je za mene bilo kao sahrana. Znam da ga nikada više neću videti“.

Žalosni rekord u Vilvordeu

Fatima pred kamerom nije htela da bude tužna

„Radikalizovani mladići koji odlaze u Siriju nisu samo konkretna opasnost na ratištu, već i teško breme za svoje porodice koje ostavljaju u Evropi“, kaže socijalni radnik Moad el Budati iz gradića Vilvorde pored Brisela. Taj gradić je neslavni rekorder, ne samo u Belgiji, već i u čitavoj Evropi. Odatle je 28 mladića otišlo na ratišta u Siriji i Iraku. Gradske vlasti su 2014. pokrenule projekat koji bi mlade sugrađane trebalo da spasi od radikalizacije. Program je uspešan jer se otada nijedan mladi musliman nije priključio jedinicama „Islamske države“. El Budat objašnjava da grad sada pokušava da mladima pruži neku perspektivu, da dâ smisao njihovom životu, neko zanimanje. Sa mladima se razgovara i oko verskih pitanja. Tumačenje Kurana više nije prepušteno salafistima. „Islamska zajednica priznala je da je u prošlosti pravila greške u odnosu prema mladima. Sada nude verske kurseve. Samo onaj ko prizna grešku može nešto da promeni“, zaključuje socijalni radnik El Budati. Njegov najbolji prijatelj je pre nekoliko godina otišao u Siriju gde je i poginuo. Svaka muslimanska porodica u Vilvordeu zna nekog ko se priključio IS. Danas ipak postoji veći stepen senzibilnosti na prve pojave radikalizacije.

„To je poput sekte“

Prijatelj Moada el Budatija poginuo je u SIriji

„Uspehu mogu da se nadaju samo oni koji tesno sarađuju sa džamijama“, smatra i gradonačelnik obližnjeg Mehelena. Bart Somers je mnogo pre Vilvordea ili nekog drugog belgijskog grada preduzeo korake u sprečavanju radikalizacije. „Imali smo sreće. Iz Mehelena niko nije otišao u borbe u Siriji“, kaže Somers za DW. On objašnjava metode borbe protiv radikalizacije. „Važno je mladom čovjeku pristupiti u ranoj fazi i povezati ga s osobom od poverenja. Najgora je izolacija. Jer i sekte pokušavaju svoje žrtve da izoluju od ostalih koji bi možda mogli da ih vrate u društvo“. Jedan od instrumenata te borbe je i projekt „Policija iz komšiluka“ gde se pokušava da se kroz stalni dijalog s građanima problem otkrije i spreči u fazi nastajanja. No Iv Bogerts iz policije Mehelena priznaje da im nedostaje policajaca-muslimana. Policija u tom gradu već ima iskustva i u borbi protiv radikalizacije mladih neonacista. „Radi se o stalnoj borbi između humanosti i demokratije s jedne, i totalitarizma s druge strane“, kaže gradonačelnik Somers i poredi današnji islamizam sa fašizmom iz tridesetih godina prošlog veka.

„U islamu se poštuje želja roditelja“

Neslavni rekord - Vilvorde

U drugim belgijskim gradovima borba protiv radikalizacije nije tako uspešna kao u Mehelenu. Gotovo 500 mladih Belgijanaca otišlo je u Siriju i Irak. Mnogi se dodatno radikalizovani vraćaju kućama. Opštine poput Molenbeka u Briselu prekasno su otkrile opasni potencijal povratnika. U većim gradovima poput Brisela je, osim toga, lakše uroniti i nestati u masi. Iz tog dela grada potekli su i napadači i tu su planirani napadi na Pariz u novembru prošle godine.

Fatima s početka priče je danas aktivna u udruženjima koje se bore protiv radikalizacije mladih muslimana. Ona zainteresovanima priča svoju porodičnu priču što joj, kako sama kaže, ne pada uvek lako. I još uvek je ljuta na svog sina koji, u slučaju da je još uvek živ, danas ima 20 godina. „Rekao mi je preko telefona odmah nakon odlaska da to radi zbog mene i da ćemo se, ako pogine, sresti na nebu. Rekla sam mu: ja lično ću da te odvedem u pakao jer u islamu moraš da slušaš roditelje. Mnogo sam nesrećna zbog tebe“.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.