Bićemo beskompromisni prema nasilnicima

Izvor: B92, 26.Nov.2018, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bićemo beskompromisni prema nasilnicima"

Vlast francuskog predsednika Emanuela Makrona je saopštila da će imati beskompromisan stav prema izgrednicima na protestima.

Tokom protesta zbog povećanja poreza na gorivo demonstranti demoliraju radnje i sukobljavaju se s policijom čak i u centru Pariza.

Pritisak na Makrona raste posle drugog vikenda demonstracija ljutitih vozača koje su povremeno postajale nasilne.

Makron je obećao da će sutra objasniti svoje planove kako Francuska da se postepeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odvikne od fosilnih goriva preko povećanja poreza koje je uzrok protesta.

Protesti predstavljaju veliki izazov Makronu, a okupljaju različite ljude bez jasnog vođe ili misije, ali svi su podjednako gnevni zbog njegovog elitizma, kako ga oni vide.

Sporadični protesti nastavili su se danas kad su vozači blokirali puteve od Pirineja do Bretanje.

U subotu su izbili sukobi na glavnoj pariskoj aveniji Šanzelize, kad su razbijeni izlozi, a policija bacala suzavac i jurila izgrednike kroz ulice pune dima od baklji.

Vlada je danas predstavila predlog zakona da uloži 13,4 milijardi evra do 2022. godine u razvoj železničke mreže, udruživanje u prevozu automobilima, u električna vozila i "šatl vozila" - bez vozača.

Protesti su bili u centru rasprave na današnjoj sednici Vlade, odnosno pitanje kako uvažiti ogorčenje javnosti, a istovremeno se pokazati beskompromisnim prema onima koji žele da čine štetu, rekao je portparol vlade Benžanem Grivo.

On je upozorio da bi slike nasilja kakvo je bilo u subotu na Šanzelizeu mogle da naškode ugledu Francuske u inostranstvu i stranim investicijama koje Makron pokušava da privuče u francusku privredu.

Lokalni vođa demonstranata u Tuluzu, Benžamen Koši rekao je danas za televiziju BFM da je pokret na prekretnici i da će sledeći korak zavisiti od toga šta Makron kaže.

Koši je rekao da demonstranti treba da poštuju medije, pošto su tokom protesta u subotu novinari napadani.

Ministar finansija Bruno le Mer danas će se sastati s firmama oštećenim na Šanzelizeu i drugde.

Uticajan lobi poslodavaca Medef osudio je izgrednike i pozvao vladu da pomogne firmama oštećenim u protestima, posebno u sektoru turizma i maloprodaje.

Pariska policija je saopštila da 27 ljudi treba danas da izađe pred sud zbog nasilja u glavnom gradu, dok je 20 uhapšenih oslobođeno.

Dve osobe su poginule, a stotine su povređene na protestima započetim 17. novembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.