BiH: Šta su vakcine uradile deci?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Šta su vakcine uradile deci?

ISTOČNO SARAJEVO - Direktor " SOS telefona 1209" Jagoda Savić pozvala je sve roditelje koji sumnjaju da se zdravstveno stanje njihove dece pogoršalo nakon što su 2002. godine primila Di-Te-Per vakcinu, da se jave na SOS telefon kako bi uzorke urina poslali na analizu u laboratoriju "Filip Avgust" u Parizu.

Savićeva je rekla da su nalazi koji su urađeni u ovoj laboratoriji potvrdili da su dve devojčice iz BiH, koje su 2002. godine primile Di-Te-Per >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vakcinu, kao donaciju UNICEF-a, otrovane konzervansom vakcine "tiomersal", koji u sebi sadrži živu.

"Dobijanjem ova dva laboratorijska nalaza iz Pariza i otkrivanjem da se u telima dve devojčice nalazi velika koncentracija žive, došlo je do neočekivanog obrta situacije. Mi sada želimo da ustanovimo da li je živa zaista uzrok trajnim i ozbiljnim oštećenjima zdravlja koje imaju", naglasila je Savićeva.

Ona je istakla da nema razloga za masovnu zabrinutost, strah i paniku jer se zna da je manji broj dece primio vakcinu iz pakovanja koje je otvoreno dan ranije, a kod kojih su se do 20 dana po njenom prijemu pojavile neurološke komplikacije i trajno im oštetile zdravlje.

Savić: Oboleleo petoro dece

Savićeva je potvrdila da je od posledica ove vakcine obolelo petoro dece, kao i da je od posledica blokade u disanju u tuzlanskoj bolnici umrla jedna beba iz Brčkog.

Zbog istih respiratornih problema dečak M.T., koji je 2002. godine pao u komu, danas je vezan za invalidska kolica.

"Prošle nedelje sam videla devojčicu koja ima problema sa kičmom i vratom, tako da nije u stanju da sedi. Još znamo da kod 22 dece postoji opasnost da se razvila epilepsija koja nije naslednog porekla, nego da je izazvana ovom vakcinom", izjavila je ona.

Nije bilo istrage

Savić je podsetila da se Antikorupcijski tim OHR-a još 2004. godine, nakon što je dobio molbu da povede istragu o ovom slučaju, izjasnio da "nema osnova za pokretanje istrage", a da je Specijalno odeljenje za organizovani kriminal Tužilaštva BiH zatvorilo istragu bez ijedne provedene istražne radnje.

Savić smatra da ovakvi nalazi zaslužuju da Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu konačno pokrene istragu kako bi se razotkrila "surova i brižljivo skrivana istina", te najavila da će, ukoliko se tužilaštvo ogluši na njihov zahtev, "SOS telefon" na sebe preuzeti njegovu ulogu.

Današnjoj konferenciji za novinare nisu se odazvali predstavnici ministarstava zdravlja Federacije BiH i Republike Srpske, kao ni epidemiolog Zlatko Puvačić. Predstavnici UNICEF-a u BiH najavili su svoje odsustvo zbog odlaska na službeno putovanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.