Izvor: Nezavisne Novine, 09.Avg.2017, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez statusa prve dame za Brižit Makron?

PARIZ - Supruga francuskog predsjednika Brižit Makron vjerovatno neće dobiti zvaničan status prve dame, nakon pokrenute peticije, a njena pozicija biće zvanično definisana krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca.

Ona će, međutim, imati malobrojno osoblje u svojoj kancelariji koja je smještena pored muževljeve, piše "Politiko":

Makron je želio da formalizuje funkciju prve dama uprkos kontroverzama >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << o troškovima i statusu te funkcije. Peticiju protiv dodjeljivanja formalnog statusa prve dame koja je postavljena na sajtu "change.org" potpisalo je do sada više od 270.000 ljudi, koji se protive da se aktivnosti i funkcija prve dame finansiraju iz državne kase.

Brižit Markon trenutno ima kancelariju u Jelisejskoj palati i osoblje koje čine dva savjetnika, dvije sekretarice, kao i obezbjeđenje.

Jelisejska palata danas se nije oglašavala tim povodom, ali je portparol vlade Kristof Kastanje na svom Twitteru naveo da Brižit Makron ima svoju ulogu i odgovornosti, ali da ustav neće biti mijenjan.

"Tražimo transparentnost i da se objasni koja sredstva ima na raspolaganju. Nema izmjene Ustava, nema novih sredstava, nema plate za Brižit Makron. Zaustavite licemjerje", napisao je on.

On je dodao da Brižit Makron dnevno prima 200 pisama dnevno i održava vezu sa francuskom javnoštću u najvećoj diskreciji.

Predsjedništvo će njenu poziciju razjasniti krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca, rekao je jedan zvaničnik koji je takođe ponovio da neće biti promjene ustava da se uvede funkcija prve dame, prenosi AFP.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.