Besplatni džepni rečnik za ljubitelje    putovanja

Izvor: Blic, 06.Dec.2009, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatni džepni rečnik za ljubitelje putovanja

Ko ne pazi na časovima francuskog jezika, i sada usred Pariza ne može da nađe Luvr ili ne zna kako da se u Damasku zahvali taksisti koji mu je dao popust na cenu vožnje naći će se u velikom problemu. Dakle, pre nego što krenete u obilazak bilo koje destinacije, osim ako ne govorite jezik domaćina, definitivno vam treba džepni putnički rečnik. Jer ponekad i samo jedna reč, ako je ključna, može puno da olakša komunikaciju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Na ovo su mislili članovi Kluba putnika Srbije i udruženim snagama napravili Putnički rečnik koji danas broji 19 jezika, sa tendencijom stalnog porasta. Za sada su tu svi svetski jezici, ali i kineski, farsi, malajski, arapski, jermenski... Sama ideja pokrenuta je u oktobru 2007. godine, na Forumu vebsajta Putnika Srbije. Prvih trinaest jezika objavljeno je avgusta 2009. Od onda se baza stalno širi. Putnički rečnik je besplatan i svako ga može da ga preuzme na sajtu Kluba putnika Srbije (www.serbiatravelers.org) i odštampa.

– Naš putnički rečnik je pokušaj da prevaziđemo nedostatke, opširnost i nepraktičnost rečnika dostupnih u knjižarama, kao i da ovaj koncept prilagodimo sopstvenim potrebama, budući da znamo šta nam je na putovanjima najviše trebalo. Rečnik sadrži oko 300 reči i izraza, što je dovoljno ne samo za najosnovnije snalaženje, nego i za jednostavnije razgovore, naravno, dopunjene standardnim komunikacijskim pomagalima na putovanjima, poznatim kao „ruke i noge" – kažu u Klubu putnika Srbije.

Klub putnika Srbije, grupa entuzijasta različitih godišta, zanimanja i interesovanja, već godinama putuje na neuobičajene načine i obilazi uglavnom ono što turisti koji idu utabanim stazama turističkih vodiča propuste. Ujedno, na svom sajtu pišu o dogodovštinama sa putovanja, i pomažu na Forumu sajta savetima jedni drugima, ali i svakome ko im se obrati za pomoć.

– Trenutno klub ima više stotina članova, a sajt svakodnevno poseti više hiljada ljudi. Raduje nas što ljudi sve više pokazuju interesovanje za individualna putovanja, jer smatramo da je to najbolji način da se neka destinacija zaista upozna i doživi. Ponekad ćete se izgubiti, smrznuti, umoriti, ali zar sve to nema više draži nego odlazak na organizovanu turu i zadržavanje po pola sata kod turističke znamenitosti za koju agencija odredi da je važna – pričaju članovi KPS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.