Berlin, Pariz i London: Umesto da promeni politiku, Iran je odlučio da izvršava svoje obaveze u još manjem obimu

Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2020, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin, Pariz i London: Umesto da promeni politiku, Iran je odlučio da izvršava svoje obaveze u još manjem obimu

Nemačka, Francuska i Velika Britanija najavile su pokretanje mehanizma za rešavanje sporova u okviru iranskog nuklearnog sporazuma.
U zajedničkoj izjavi ministara spoljnih poslova triju zemalja navodi se da su oni primorani na to zbog odbijanja Teherana da ispuni svoje obaveze iz sporazuma. Predaja slučaja zajedničkoj komisiji u okviru mehanizma za rešavanje sporova predviđena je Članom 36 nuklearnog sporazuma, navodi se u dokumentu. Ministri su naglasili da je Iran sam odlučio da ne koristi mehanizam za rešavanje sporova, te stoga „nema zakonskih osnova da ne ispunjava sporazum“. Autori izjave podsetili su da je u decembru trojka upozorila Iran na moguće posledice. „Umesto da promeni politiku, Iran je odlučio da izvršava svoje obaveze u još manjem obimu“, navodi se u saopštenju o poslednjoj fazi smanjenja obaveza Teherana od 5. januara. Ministri naglašavaju da pokreću mehanizam za rešavanje sporova „iskreno i sa visokim ciljem očuvanja nuklearnog sporazuma, kao i sa nadom da će se konstruktivnim dijalogom naći izlaz iz ovog ćorsokaka i krenuti napred, ostajući u okviru dogovora“. U dokumentu se dodaje da Nemačka, Francuska i Velika Britanija nemaju nameru da vrše pritisak na Iran, ali žele da ga podstaknu da se vrati na poštovanje sporazuma. „I dalje smo uvereni da ovaj inovativni međunarodni sporazum i njegova primena za neširenje (nuklearnog) oružja služe zajedničkim interesima politike bezbednosti i jačaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima“, piše u saopštenju. Ministri su, takođe, izrazili zahvalnost Rusiji i Kini koji ostaju u sporazumu i rade na njegovom očuvanju.  
Pogledaj vesti o: Pariz,   London

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Moskva: Odluka da se pokrene mehanizma za rešavanje sporova o nuklearnom programu sa Iranom izaziva ozbiljnu zabrinutost

Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2020

Rusija ne vidi nikakav razlog za pokretanje mehanizma za rešavanje sporova o nuklearnom programu sa Iranom, smatra rusko Ministarstvo spoljnih poslova.. "Odluka evropske trojke (Nemačka, Francuska i Velika Britanija) učesnika nuklearnog sporazuma sa Iranom da pokrene mehanizam za rešavanje sporova...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.