Basnoslovna odšteta za proneveru

Izvor: RTS, 05.Okt.2010, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basnoslovna odšteta za proneveru

Žerom Karvijel osuđen na pet godina zatvora, a francuskoj banci "Sosijete ženeral" moraće da plati basnoslovnu odštetu od pet milijardi evra.

Pariski sud proglasio je krivim Žeroma Karvijela, nekadašnjeg berzanskog mešetara, optuženog da je francusku bankarsku grupaciju ''Sosijete Ženeral'' oštetio za skoro pet milijardi evra.

Osuđen je na pet godina zatvora i moraće da plati francuskoj banci basnoslovnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odšetu od 4,9 milijardi evra.

Prema presudi, Kervijel ne može biti pušten na uslovnu slobodu pre nego što odsluži tri godine kazne.

Istorijska pronevera, otkrivena u januaru 2008. godine, smatra se jednom od najvećih ikada zabeleženih.

Karvijel je priznao da je, od februara 2007. godine, u ime svoje banke, obavljao fiktivne operacije i zaključio berzanske ugovore u vrednosti od 50 milijardi evra.

Sada već ozloglašeni mešetar tvrdi da su njegovi nadređeni znali za prevaru, a zvanična verzija banke, koju je skandal doveo na ivicu bankrotstva, jeste da iza pronevere stoji samo jedan čovek.

Karvijelov branilac Olivije Mecner kaže da je novčani deo kazne „neverovatan" i da će uložiti žalbu.

„Čini mi se da Džerom Karvijel plaća za grešku celog sistema", prokomentarisao je Mecner, napominjući da njegov klijent nije imao nikakvu finansijsku korist od pronevere.

Za vreme suđenja Kervijel je u svoju odbranu rekao da je izgubio svest o realnosti, ali je više puta ponovio da su mu nadređeni dopuštali i čak ga ohrabrivali da preduzima rizik kad god bi uspeo da zaradi novac za banku.

Sud je međutim ocenio da odbrana nije uspela da dokaže da su u banci imali ikakva znanja o Kervijelovim nelegalnim finansijskim aktivnostima.

Karvijel će biti na slobodi, dok sud ne odluči o njegovoj žalbi.

Isplata duga za 170 milenijuma

Osuđeni Žerom Karvijel, koji trenutno radi kao konsultant za informacione tehnologije, prima platu od 2.300 evra. Da bi platio kaznu banci "Sosiete ženeral" morao bi da radi 170.000 godina ili da 40 puta pobedi na lotou Evro Milion, gde je najveća nagrada 126 miliona evra, izračunala je agencija Frans pres.

Iznos koji Karvijel mora da plati jednak je bruto domaćem proizvodu Burkine Faso, dve trećine budžeta Ministarstva pravde Francuske, ceni nuklearnog reaktora treće generacije u centrali "Flamanvil", ili 19.600 automobila "ferari GTB fiorano".

Banka je već saopštila da se ne nada da će njeni gubici biti ikada nadoknađeni, iako će se Karvijelu do kraja života odbijati od plate i penzije novac za odštetu banci.

Banka će, takođe, preuzeti vlasništvo nad svom pokretnom i nepokretnom imovinom Karvijela, kojem će od svih budućih prihoda ostajati samo minimalni iznosi za smeštaj i hranu.

Ovo je prvi put da francusko sudstvo odredi kaznu koja se meri milijardama evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kervijel osuđen na pet godina zatvora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Okt.2010

Žerom Kervijel, bivši broker koji je optužen da je 2008. godine banci Sosijete ženeral nanio štetu od skoro pet milijardi eura, osuđen je danas na pet godina zatvora. Prema presudi, Kervijel, koji je postao simbol za ekonomske malverzacije, treba također banci Sosijete ženeral da plati odštetu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Kervijel mora da plati pet milijardi evra Sosijete ženeral banci

Izvor: Blic, 06.Okt.2010, 11:30

Žerom Kervijel, bivši broker koji je optužen da je 2008. godine banci Sosijete ženeral naneo štetu od skoro pet milijardi evra, osuđen je juče na pet godina zatvora. Prema presudi, Kervijel (33), koji je postao simbol za ekonomske malverzacije, treba takođe banci Sosijete ženeral da plati odštetu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.