Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jun.2020, 23:55

Aukcija predmeta iz pariskog Rica donela četiri puta više od prve procene

Kristalne čaše, srebrni poslužavnici i čajnici, posteljina iz Hotela Ric u Parizu prodata je na aukciji za ukupno 1,7 miliona evra, što je četiri puta više od prvobitne procene, saopštila je danas aukcijska kuća Artkurial (Artcurial).

Posle tri dana prodaje prodato je 100 odsto od 1.500 lotova, a kupci su bili državljani 25 zemalja, dok je više od 500 bilo registrovano za onlajn prodaju.

Posebno interesovanje bilo je za šest istorijskih servisa tog pariskog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << hotela. Srevis Ric Kluba, dizajn Žana Bođa posebno je privukao pažnju, i jedan njegov deo, elegantne crveni i pozlaćeni tanjiri, prodati su za 7.200 evra po komadu, što je bilo 18 puta više od početne cene.

Servis Marta sa obodom ukrašenim arabeskama, koji je naručio Sezar Ric 1898. za otvaranje hotela je planuo, dvanaest tanjira prodati su za 6.800 evra, 45 puta više nego prvobitna cena.

Čuvena kolica za serviranje Kristofl prodata su za 18.200 odnosno 13.000 evra.

Među atrakcijama bile su čaše iz Bara Hemingvej. Šest martini čaša ugraviranih sa Bar Hemingvej Ric Pariz prodati su za 2.100 evra a lotovi od šest čaša za votku Kuće Erkuis dostigli su po 1.800 evra.

Prodaja je trebalo da se obavi početkom aprila ali odložena je dva i po meseca zbog epidemije korona virusa.

Neki predmeti bili su dostupni po skromnijim cenama, kao na primer pepeljare za 100 do 150 evra. Dvesta lotova posvećeno je posteljini i stoljnacima.

Aukcijska kuća Artkurial je u aprilu 2018. prodala nameštaj iz tog hotela. Mnogi su bili zainterosavni za te predmete koje su koristili Ernest Hemingvej, Koko Šanel ili Odri Hepbern. Tada je 3.500 lotova, ili 10.000 predmeta prodato za ukupno 7,2 miliona evra, ili sedam puta više od početne cene.

Hotel "Ric" u srcu Pariza, s pogledom na Trg Vandom, jedan od najluksuznijih u svetu, 1898. godine je osnovao švajcarski hotelijer Sezar Ric u saradnji s francuskim kuvarom Ogistom Escofijeom, a izgrađen je iza fasade gradske kuće iz 18. veka.

To je jedan je od prvih hotela u Evropi čija je svaka soba imala kupatilo, struju i telefon.

Brzo je privukao kraljeve, političare, pisce, filmske zvezde i pevače. Nekoliko njegovih apartmana imenovano je u čast poznatih gostiju koji su u njima odsedali, uključujući Koko Šanel, a koktel-salon je poneo ime pisca Ernesta Hemingveja.

Počev od 2012. godine, taj hotel sa 159 soba, prošao je kroz četvorogodišnje, višemilionsko renoviranje, a delikatno obnavljanje inventara je stalno u toku.

Posle renoviranja, "Ric" je od Ministarstva privrede dobio titulu "Palate", a njegov najveličanstveniji apartman, "Imperial", Vlada Francuske je proglasila za državni spomenik.

Zbog svog statusa simbola visokog društva i luksuza, taj hotel je predstavljen u mnogim delima, uključujući romane, pozorišne predstave i filmove.

Po njegovom nazivu je oko 1910. godine čak nastala reč "rici" - pridev koji ukazuje na bogatstvo i sjaj.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.