Ambasador Turske se vratio u Pariz

Izvor: S media, 08.Jan.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Turske se vratio u Pariz

Turski ambasador u Francuskoj Tahsin Burdzuoglu vratio se u Pariz kako bi pokušao da spreči da francuski Senat prihvati predlog zakona po kojem je kažnjivo

negiranje genocida nad Jermenima u Turskoj.

Portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Selkuk Unal je izjavio da se Burdzuoglu u prestonicu Francuske vratio juče posle konsultacija sa najvišim turskim zvaničnicima.

"On je završio >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << konsultacije i vratio se na svoj posao, kako bi nastavio rad na tome da se blokira donošenje zakona", rekao je Unal.

Uhapšen bivši šef Generalštaba turske vojske

Povratak Turaka - test za Srbiju

Turska prekida zvanične veze s Francuskom

Burdzuoglu je kao ambasador Turske napustio Pariz 23. decembra, dan pošto je Donji dom francuskog parlamenta usvojio predlog zakona kojim su predvidjene kazne od jedne godine zatvora ili 45. 000 evra za sve koji negiraju da je nad Jermenima u Turskoj izvršen genocid.

Da bi zakon bio usvojen, predlog o njemu treba da prihvati i Senat.

Francuska je 2001. godine formalno priznala da je 1915. godine nad Jermenima u Turskoj izvršen genocid.

Jermeni tvrde da je za vreme Otomanskog carstva ubijeno više od milion pripadnika njihovog naroda,

Ankara je u više navrata negirala da je reč o genocidu, ističući da je 1915. godine ubijeno nekoliko stotina hiljada pobunjenika, Jermena.

(Beta-AP)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.