Alpina očekuje sporazumni raskid

Izvor: B92, 10.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alpina očekuje sporazumni raskid

Beograd -- U austrijskoj Alpini očekuju da će do 20. decembra sa Vladom Srbije ipak biti postignut dogovor o sporazumnom raskidu koncesionog ugovora Horgoš - Požega.

Sudu u Parizu koncesionar će se obratiti samo ako na to bude primoran, kaže koordinatorka Alpine za Balkan Helena Aluta i dodaje da se nada da će na zadovoljstvo obe strane arbitraža biti izbegnuta. "Vlada Srbije je naš partner ne samo u koncesiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već i u drugim projektima i zato je arbitraža poslednja varijanta na koju idemo i to ako budemo morali", kaže ona.

Aluta, koja je i supruga suvlasnika kompanije, je navela da, s obzirom da ugovor ističe 31. decembra, Alpina nudi Vladi Srbije da im se nadoknadi 12,9 miliona evra.

"Reč je o realnim troškovima koji su proizašli iz potpisanog ugovora i nadamo se da će Vlada Srbije to imati u vidu. Mi ne želimo na arbitražu, već nudimo Vladi Srbije dogovor", navela je ona i dodala da Alpina još ne zna šta Vlada nudi.

Prema njenim rečima, ta austrijska kompanija je tek u utorak dobila prvi zvaničan pisani dokument od premijera Mirka Cvetkovića.

Alpina uložila 50 miliona evra

"Do sada smo uložili oko 50 miliona evra. Imamo tri asfaltne baze kapaciteta milion tona godišnje, tri kamenoloma. Uveliko smo se spremali za koncesiju koja je trebalo da krene u septembru. I naši podizvođači, isključivo srpske firme, spremale su se za ovaj veliki projekat, ulagali u mehanizaciju, opremu. Koncesija bi uposlila više hiljada građana, ali Srbija sada ima drugi prioritet", navela je Aluta.

"Obavešteni smo da dodatnog roka za zatvaranje finansijske konstrukcije posle 31. decembra neće biti. U dopisu se ne pominje iznos koliko je Vlada spremna da plati za dokumentaciju koju posedujemo. Ipak, u pismu vidimo šansu za dogovor i bord direktora će vrlo brzo odgovoriti", rekla je Aluta.

Ona je navela da je ministar Mlađan Dinkić u julu, ove godine, predložio raskid ugovora, kao i da je odgovor glasio da je Alpina spremna na sve varijante.

"Došli smo u Beograd i razgovarali sa Dinkićem i on je taj koji je predložio da u zamenu za sporazumni raskid dobijemo deonicu od Horgoša do Novog Sada bez tendera, a da vrednost radova bude oko 200 miliona evra. Kada smo uputili takav predlog rečeno je da ne može bez tendera. I tako je prošao svaki naš predlog", dodala je Aluta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.