Alchajmerova bolest se dugo razvija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alchajmerova bolest se dugo razvija

PARIZ - Psihološki i intelektualni poremećaji koji najavljuju Alchajmerovu bolest, jedan od najčešćih oblika demencije, javljaju se čak 10 do 13 godina pre dijagnostikovanja bolesti, ustanovili su francuski neurolozi Žan-Fransoa Dartik i Žan-Mark Orgogozo.

Ti poremećaji se, kako su istakli francuski naučnici, ne javljaju kod osoba kod kojih neće doći do razvoja Alchajmera, što znači da se kod osoba kod kojih se pojave tih 10-13 godina može iskoristiti kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi se ranije počelo lečenje.

Naučnici su došli do tog zaključka tako što su sproveli istraživanje na 3.700 osoba starosti 65 godina, čije je zdravstveno stanje praćeno 20 godina, preneli su francuski mediji.

Tokom istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u američkom naučnom časopisu "Anali neurologije", kod 350 učesnika došlo je do razvoja Alchajmera.

Svi ispitanici su bili podvrgnuti istim neurološkim testovima, a rezultati osoba kod kojih je došlo do razvoja Alchajmera počeli su da opadaju 10-13 godina pre dijagnostikovanja bolesti.

Ti predznaci se ne mogu otkriti modernim metodama snimanja mozga, saopštili su francuski neurolozi.

Naučnici su istakli i da je njihovo otkriće prvi put potvrdilo na većem uzorku ispitanika da je Alchajmer oboljenje koje se pritajeno dugo razvija.

Danas na tržištu postoji oko 20 lekova kojima se ublažavaju posledice Alchajmera, ali je njihovo dejstvo veoma slabo jer se prekasno primenjuju, pošto se moždana oštećenja ne mogu regenerisati.

Ukoliko se, međutim, ti lekovi uzimaju kao prevencija, oni će, kako su naveli su francuski naučnici, imati pozitivno dejstvo na mozak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.