Aggarwal mora Srpskoj isplatiti 1,5 miliona maraka

Izvor: Capital.ba, 02.Dec.2020, 16:50

Aggarwal mora Srpskoj isplatiti 1,5 miliona maraka

BANJALUKA – Akcionari „Krajina osiguranja“ Naveen Aggarwal i Gupta Neete moraće da plate Republici Srpskoj oko 1,5 miliona maraka na ime troškova spora vođenog pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu, rekao je za CAPITAL zamjenik pravobranioca BiH Mlađen Mandić. Foto: Capital Podsjećamo, CAPITAL je danas objavio da je Republika Srpska dobila spor vrijedan preko 30 miliona dolara protiv akcionara „Krajina osiguranja“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << kao i naknadu troškova postupka. „Troškovi koje oni treba da plate iznose oko 1,5 miliona KM, odluka je konačna i pravosnažna i nema mogućnosti žalbe i moraju da plate odmah. BiH, odnosno Republiku Srpsku je zastupao tim Pravobranilaštva BiH i advokata i oni su to pravno odradili vrhunski“, istakao je Mandić. Republiku Sprsku su u ovom sporu zastupali advokati Stevan Dimitrijević, Vladimir Đerić i Senka Mihalj. Aggarwal i Neete, sa njihovom kompanijom Usha Industries iz Nju Delhija, tužili su 2017. godine BiH, odnosno Republiku Srpsku i „Krajina osiguranje“ pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu. Oni su tvrdili da su netačne informacije koje su o društvu „Krajina osiguranje“ bile navedene u prospektu prilikom emisije akcija koje su oni kupili. Istakli su da su tek nakon kupovine saznali da je cijena akcija bila “naduvana” i da nije odgovarala stvarnom stanju. Tražili su odštetu od 40 miliona dolara, da bi zahtjev zatim smanjili na nešto više od 30 miliona dolara ili oko 48,5 miliona KM. Istovremeno, u RS se vodi i krivični postupak protiv Naveena Agarwala koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja u “Krajina osiguranju”. Aggarwal i Neete su krajem 2015. godine, za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija „Krajina osiguranja“, a odmah po preuzimanju donijeli su niz spornih odluka zbog kojih su bili pod konstantnim nadzorom Agencije za osiguranje RS, a kasnije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Njima je zabranjeno i pravo glasa na Skupštini akcionara, a upravljanje ovim društvom ponovo je preuzela Investiciono – razvojna banka RS kao najveći pojedinačni akcionar.   CAPITAL: Svjetlana Šurlan Чланак Aggarwal mora Srpskoj isplatiti 1,5 miliona maraka се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Republika Srpska dobila arbitražni spor od preko 30 miliona dolara

Izvor: B92, 03.Dec.2020, 14:17

Republika Srpska dobila je spor vredan 30 miliona dolara protiv akcionara "Krajina osiguranja" Naveen Aggarwala pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.