Afera „Leonarda” oslabila Olanda

Izvor: Politika, 22.Okt.2013, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera „Leonarda” oslabila Olanda

Zbog proterivanja petnaestogodišnje romske devojčice francuska vlast na udaru kritika javnosti i opozicije

Specijalno za „Politiku”

Pariz – Afera „Leonarda” minulih dana potresa Francusku, pri čemu je cela javnost prisustvovala nadrealnoj sceni u kojoj se u subotu francuski predsednik Fransoa Oland obratio naciji i pozvao proteranu petnaestogodišnju romsku devojčicu Leonardu Dibrani da se vrati u Francusku i nastavi školovanje, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ona je nešto kasnije u direktnom prenosu francuskih TV kanala iz Kosovske Mitrovice odbila tu ponudu.

„Neću sama da se vratim u Francusku i napustim svoju porodicu. Nisam jedina koja mora u školu, tu su i moja braća i moje sestre”, rekla je Leonarda, koja je zakratko postala zvezda televizijskih dnevnika koji su je uključivali u TV program iz stana u južnom delu Kosovske Mitrovice u kome je, posle deportacije iz Francuske, privremeno smeštena sa porodicom.

Njen otac Rešat (47) dodao je da porodica neće biti podeljena i da će se vratiti u Francusku svim sredstvima.

„Moja deca su integrisana u Francuskoj, nastavićemo borbu, jer su moja dece ovde (na Kosovu) stranci”, rekao je on.

U udarnom dnevniku francuske televizije poznati voditelj je Leonardu pitao kako je doživela izbacivanje iz Francuske i „da li želi da se vrati pošto ne zna albanski jezik koji se većinom govori na Kosovu”.

„Sve što želim jeste da se vratim. Sve sam ostavila tamo, prijatelje, školu. Ovde nemam prava”, rekla je devojčica koju je u sredu u toku školskog izleta francuska policija iz školskog autobusa prebacila na aerodrom gde je zajedno sa majkom, braćom i sestrama „ukrcana” u avion za Kosovo.

U reportaži „Figaroa”, jednom od desetina novinskih tekstova u kojima se detaljno opisuju uslovi u kojima romska porodica živi u Kosovskoj Mitrovici, piše da im je Vlada Kosova dala pomoć od 150 evra za smeštaj i da im je dodelila službenika ministarstva unutrašnjih poslova koji se o njima brine. List ne propušta da navede da je službenik kosovske vlade kupio romskoj porodici hranu u iznosu od 498 evra, o čemu svedoči račun koji je novinar zatekao u kuhinji.

Štampa naklonjena desnici insistira na legalnosti odluke o proterivanju devojčice i na sumnjivoj prošlosti njenog oca, Rešata Dibranija, poreklom iz Kosovske Mitrovice, i njegovom lažnom svedočenju o kosovskom poreklu dece koja su rođena u Italiji, sa ciljem, kako je objasnio, da dobije azil u Francuskoj. Levo orijentisana štampa u prvi plan ističe surovost sa kojom je Leonarda izbačena iz Francuske i „nemoć socijalista da se suoče sa jednim od glavnih društvenih pitanja”, kako konstatuje uvodničar „Liberasiona”.

Državna afera u koju se pretvorio slučaj proterivanja romske porodice dodatno je oslabila predsednik Olanda, slažu se komentatori.

„Za predsednika većine ova epizoda je poražavajuća”, piše „Liberasion”, koji ocenjuje da je Oland upao u političku i medijsku klopku. Afera je podelila Socijalističku partiju, čiji je predsednik Arlem Desir izjavio da je za to da se sva deca iz porodice Dibrani vrate u Francusku zajedno sa majkom, dok je desnica zatražila novu politiku migracije i uvođenje kontrole na granicama.

„Šengen više ne funkcioniše”, rekao je predsednik najveće opozicione partije, Žan Fransoa Kope, u intervjuu radiju Frans enter, konstatujući da je slučaj „Leonarda” naneo veliki udarac autoritetu države.

Liderka krajnje desničarske francuske partije Nacionalni front Marin le Pen ocenila je juče da bi Oland trebalo da podnese ostavku pošto se umešao u aferu.

„On je ponizio Francusku time što se odlučio na intervenciju u aferi kakva ne spada u nadležnost čak ni jednog zamenika prefekta, i to je opasno”, izjavila je ona kanalu Frans-2, istakavši da je napuštanje pravne države „drama za Francuze”.

Evropska štampa, koja je sa velikim interesovanjem pratila aferu, bila je ništa manje kritična.

Nemački „Špigl” je zaključio da je francuski šef države „na kraju nedelje oslabljen”, dok španski „Pais” piše o „najozbiljnijoj političkoj krizi od dolaska Olanda na vlast”. Komentatori u italijanskoj štampi su zaprepašćeni što Leonarda odgovara predsedniku, dok britanski „Sandej tajms” piše da bi afera „trebalo da ostane zapamćena u istoriji kao još jedan primer Olandovih pokušaja da svima udovolji, koji se završio tako što su svi nezadovoljni”.

Odluka francuskog predsednika da nakon dugog ustezanja izađe iz senke sa „solomonskim rešenjem” tumači se i kao iznuđen potez kada se ima u vidu istraživanje javnog mnjenja koje pokazuje da dve trećine Francuza ne želi povratak Leonarde.

Prošle godine je iz Francuske deportovano 36.822 useljenika, od kojih su mnogi Romi, što je povećanje od blizu 12 odsto u odnosu na 2011. godinu, podsećaju francuski mediji.

-----------------------------------------------

Napadnuta porodica romske devojčice proterane iz Francuske

Priština – Porodica romske devojčice Leonarde Dibrani napadnuta je prekjuče na Kosovu, saopštila je policija, a preneo Tanjug. Četiri osobe su privedene zbog incidenta u Kosovskoj Mitrovici, koji bi prema prvim informacijama mogao da bude izazvan razlozima privatne prirode, iz ranijeg perioda, rekao je načelnik policije Ahmet Đoša.

„Incident se dogodio između dve porodice, Dibrani i Bislimi. Ispostavilo se da je Bislimi bio muž Džemale Dibrani (Leonardine majke) pre 25 godina i pretpostavljamo da je ta činjenica podstakla incident”, kazao je Đoša i dodao da je porodica Beslimi vraćena na Kosovo iz Švajcarske pre četiri meseca.

U incidentu, koji policija istražuje, majka devojčice je zadobila povrede zbog kojih je primljena u bolnicu, preneo je AFP.

Ana Otašević

objavljeno: 22.10.2013.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.