Abdeslam želi da bude izručen Francuskoj

Izvor: Radio 021, 24.Mar.2016, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abdeslam želi da bude izručen Francuskoj

Salah Abdeslam, glavni osumnjičeni za napade izvedene u Parizu novembra 2015. godine, više se ne protivi izručenju Francuskoj već želi da u tu zemlju ode što pre kako bi se izjasnio pred tamošnjim vlastima, rekao je njegov advokat Sven Mari.

Abdeslam kaže i da "nije znao" za napade u Briselu, naveo je njegov advokat, javlja AFP. "Salah Abdeslam me je zamolio da vas obavestim da želi da ode u Francusku što je pre moguće", rekao je Mari u Briselu.

Francuske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vlasti traže njegovo izručenje Parizu, gde mu prete optužbe za terorizam zbog učešća u napadima izvedenim 13. novembra na niz pariskih lokacija, u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Pariski tužilac Fransoa Molen rekao je prošle nedelje, nakon što je Abdeslamov advokat izjavio da će se on usprotiviti izručenju svojoj rodnoj zemlji, da bi u najgorem slučaju Abdeslam mogao da bude izručen Francuskoj u roku od tri meseca, podseća Rojters.

Advokat Mari je rekao i da je za 7. april odložio njegovo saslušanje u Briselu, koje je trebalo da bude održano danas i na kojem je trebalo da bude odlučeno o njegovom daljem pritvoru, prenose francuski mediji. Ročište o izvršenju evropske poternice koju je Francuska raspisala za Abdeslamom predviđeno je za 31. mart u Briselu.

U međuvremenu, sve su brojniji znaci da ista ćelija Islamske države stoji iza terorističkih napada u prestonicama Francuske i Belgije. Belgijska državna televizija RTBF i francuski list Mond tvrde da postoji još jedna osoba za koju se sumnja da je učestvovala u bombaškom napadu na stanici metroa u Briselu i da postoji mogućnost da je na slobodi.

Abdeslam, koji je rođen u Francuskoj, uhapšen je prošle nedelje u Molenbeku, briselskoj četvrti u kojoj je odrastao.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.