10.000 francuskih poljoprivrednika na protestu u Parizu

Izvor: Blic, 27.Apr.2010, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10.000 francuskih poljoprivrednika na protestu u Parizu

Oko 10.000 francuskih uzgajivača semena, na više od 1.300 traktora, danas se prošetalo ili provezlo ulicama Pariza, tražeći od vlade da hitno poveća cene žitarica kako bi preživeli drastičan pad prihoda, s kojim se suočavaju već dve godine.

$(document).ready(function(){ $('#article_gal').show(); $('#article_gal_thumb').slideDown(200); $('#article_slide').cycle({ fx: 'fade', speed: 0, timeout: 0, pager: '#article_gal_thumb >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ul', pagerAnchorBuilder: function(idx, slide) { thumb = $('img',slide); var src = thumb.attr('thumb'); var title = thumb.attr('title'); return ''; // generisi navigaciju } }); $("#simplePrevious").addClass("disabled"); $("#article_gal_thumb").jCarouselLite({ btnNext: "#simpleNext", btnPrev: "#simplePrevious", circular: false, visible: 6 }); }); $(function() { $("a[rel=intext_gallery_339]").lightBox({containerResizeSpeed: 450 }); //$('.knowledge').tipsy({gravity: 's', fade: false}); });

"Demonstranti su došli da, uoči posete komesara Evropske unije za poljoprivredu (Dačijana Čiološa), izraze nezadovoljstvo ovim sektorom i ukažu na krizu s kojom se poljoprivreda suočava", izjavio je Rojtersu Dominik Baro, generalni sekretar vodećeg sindikata poljoprivrednika FNSEA.

Nezadovoljstvu francuskih uzgajivača semena, koji spadaju medju najproduktivnije na svetu, ove godine je dodatno doprinelo ograničenje subvencija i strahovanje da bi cene mogle ponovo da padnu zbog obilne žetve.

U Francuskoj je prošle godine prosečna cena žitarica pala za 25 odsto, a prihodi ratara za više od 50 odsto, prema proceni Ministarstva poljoprivrede.

Mada je vlada ponudila poljoprivrednicima povoljne zajmove i poreske olakšice, uzgajivači semena sada traže i beskamatne kredite za izvoz i dodatna javna skladišta.

Čiološ je juče na ministarskoj konferenciji u Kopenhagenu izjavio da bi evropske subvencije za poljoprivrednike trebalo da budu korišćene za očuvanje radnih mesta na poljiprivrednim dobrima i borbu protiv krize tržišta, a ne za veštačko upravljanje poljoprivrednim tržištima.

Francuska, najveći korisnik poljoprivrednih subvencija EU, prošle godine je dobila oko 20 odsto subvencija čija je ukupna vrednost 40 milijardi evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.