Izvor: Vostok.rs, 23.Sep.2018, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 22.09.

  


Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 22.09.


Ministarstvo odbrane RF će sutra objaviti detaljne podatke o okolnostima obaranja aviona   Ministarstvo odbrane Rusije će u nedelju, 23. septembra, objaviti detaljne informacije o svim okolnostima u kojima je 17. septembra oboren ruski vojni avion Il-20 u blizini sirijske obale, navodi se u saopštenju.
Ministarstvo je navelo da će biti predstavljena hronologija tragedije iz minuta u minut s prikazom objektivnih podataka radarskih sredstava o situaciji u vazduhu iznad Sirije 17. septembra i dejstava izraelske avijacije u oblasti avionske nesreće.


Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra u 23 sata po moskovskom vremenu izgubljena veza s ruskim avionom Il-20 koji se vraćao u avio-bazu Hmeimim. Avion se nalazio na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora.


U isto vreme, četiri izraelska lovca F-16 napala su sirijske objekte u Latakiji. Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, skrivajući se iza ruskog aviona, izraelski piloti su ga izložili napadu sirijske protivvazdušne odbrane. Il-20 je oboren raketom PVO sistema S-200. Poginulo je 15 ruskih vojnika.

Koalicija SAD evakuisala vođe terorista iz Dejr ez Zora   Međunarodna koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama izvela je iz sirijske provincije Dejr ez Zora pripadnike terorističke grupe "Islamska država", saopštila je sirijska agencija SANA.

Prema agenciji, koalicija je izvela sletanje na području sela Al Murašid, gde su koncentrisane snage "Islamske države", te izvela "zvaničnike" u nepoznatom pravcu.

Rusija i Turska utvrdili granice demilitarizovane zone u sirijskom Idlibu   Predstavnici turske i ruske vojske su tokom susreta u Ankari, od 19. do 21. septembra, utvrdili granice demilitarizovane zone u sirijskom Idlibu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.
U saopštenju se ističe da su prilikom utvrđivanja granica u obzir uzeti raspored naselja i geografska struktura.


„Ostvarivanje sporazuma se nastavlja prema planu“, navelo je Ministarstvo odbrane Turske. 


Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan u ponedeljak su se u Sočiju dogovorili da se do 15. oktobra stvori demilitarizovana zona duž linije razgraničenja oružane opozicije i vladinih snaga u sirijskoj provinciji Idlibu, a ministri odbrane dveju zemalja su potpisali memorandum o stabilizaciji situacije u zoni deeskalacije u Idlibu. 

Predstavnici izraelske vojske u Moskvi negirali da su koristili ruski avion kao štit od sirijske PVO   Izraelska vojska je u Moskvu donela podatke prema kojima je sirijska protivvazdušna odbrana u noći kada je oboren ruski Il-20 ispalila više od 20 raketa i to kada su izraelski borbeni avioni već počeli da sleću u svoje baze, izjavio je visoko rangirani izvor u izraelskoj armiji.
On je dodao da je Il-20, prema podacima Tel Aviva, bio daleko od zone izvođenja izraelske operacije i rekao da su dejstva sirijske protivvazdušne odbrane „nerazumna i neprofesionalna“. 


Izraelska vojska insistira na tome da je upozorila svoje ruske kolege o vazdušnom napadu tokom kojeg je u Siriji oboren ruski avion Il-20 mnogo pre početka operacije.


Na brifingu je izvor u komandi vojske osporio tvrdnje Moskve da izviđački avion ruskih vazduhoplovnih snaga nije imao vremena da pobegne od paljbe zbog neblagovremenog upozorenja iz Tel Aviva.


On je rekao da je izraelska vojska obavestila nadležne ruske službe o napadu mnogo pre nego što on dogodio, a ne svega jedan minut pre napada.


Predstavnici izraelske vojske su na sastancima u Moskvi pokušali da dokažu da su neosnovane optužbe da su njihovi avioni ruski Il-20 koristili kao štit od sirijske protivvazdušne odbrane. 


„Tokom svih sastanaka naglašavali smo da nema osnova da se tvrdi da je u pitanju izraelska provokacija, ili da su izraelski avioni na bilo koji način koristili ruski Il-20 kao štit. Mi smo izneli dokaze koji opovrgavaju tu priču, koja nema veze sa stvarnošću“, rekao je oficir. 


Prema njegovim rečima, izraelska vojska smatra da je pitanje od prvostepenog značaja da se očuva sloboda dejstava u Siriji, o čijem je ograničavanju bilo reči nakon obaranja ruskog aviona. 


„Za nas je veoma važno da nastavimo efikasno da koristimo mehanizam za izbegavanje sukoba s Rusijom koji imamo i koji je pokazao svoju visoku efikasnost tokom protekle tri godine“, rekao je on. 


Izraelski vojni zvaničnici su ocenili da su razgovori koje su održali u Moskvi o obaranju Il-20 u Siriji bili profesionalni, a da su njihove ruske kolege „dobro prihvatile“ informacije koje su predali.


Izvor u komandi izraelske armije izjavio je da je osnovna svrha posete Moskvi delegacije na čelu sa komandantom Vojnog vazduhoplovstva Izraela Amikamom Norkinom bilo izjavljivanje saučešća zbog pogibije 15 članova posade ruskog izviđačkog aviona i pružanje dokaza o nevinosti Izraela u tom incidentu.


„Diskusija je bila profesionalna i čini nam se da je ruska strana dobro primila informacije koje smo dali“, rekao je on na brifingu posle posete.


Izraelski vojni zvaničnik takođe je negirao izveštaje u arapskoj štampi da je Rusija odbacila argumente Izraelaca koji govore da je glavni uzrok tragedije nasumična paljba protivvazdušne odbrane Sirije, koja je odbijala njihov napad na objekat u Latakiji.


Oficir je takođe izjavio da je Izrael spreman da Rusiji obezbedi dodatne informacije koje bi mogle biti potrebne u istrazi o obaranju Il-20.


Mehanizam za sprečavanje konfliktnih situacija između vojski Rusije i Izraela nastavlja da radi uprkos incidentu sa Il-20, ali se može korigovati uzajamnim pristankom, rekao je on.


Prema njegovim rečima, hitna linija koja funkcioniše već tri godine poslednji put je korišćena pre oko sat vremena. 


Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra u 23 sata po moskovskom vremenu izgubljena veza s ruskim avionom Il-20 koji se vraćao u avio-bazu Hmejmim. Avion se nalazio na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora.


U isto vreme, kako je saopštilo Ministarstvo, četiri izraelska lovca F-16 napala su sirijske objekte u Latakiji. Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, skrivajući se iza ruskog aviona, izraelski piloti su ga izložili napadu sirijske protivvazdušne odbrane. Il-20 je oboren raketom iz kompleksa S-200. Poginulo je 15 ruskih vojnika.


Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je u telefonskom razgovoru s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izrazio spremnost da Rusiji preda sve informacije neophodne za istragu o padu aviona Il-20 i predložio da u Moskvu uputi komandanta vojne avijacije.



Pregled političkih i drugih vesti za 22.09. 
  

Vrhovni muftija Sirije pozvao da se odvoji religija od države  Vrhovni muftija Sirije, Ahmad Hasun je tokom sastanka sa studentima u gradu Surgutu ukazao na potrebu za jasnim razdvajanjem religije i države.

"Proroci ne stvaraju države, oni su otvorili vrata za veru.  To je izbor svakog čoveka, a ne prinuda. Neophodno je jasno razlikovati religiju i državu. Religija ili vera su odnos osobe sa Bogom, dok je država odnos čoveka sa ljudima - zakonom", rekao je Ahmad Hasun.

On je takođe naglasio da će religija koja dolazi u kuće "s vatrom i mačem" biti brzo proterana. On je objasnio da je musliman ne zato što je bio njegov otac. Prema muftiji, svaka osoba treba da se zapita zašto je izabrao ovu ili onu konfesiju, zašto veruje ili ne veruje u Svevišnjeg.

"Moramo misliti o tome, u suprotnom će se ispostaviti kao u situaciji u kojoj vaš otac želeo da izabere mladu ili mladoženju, a da vam se ta osoba ne sviđa. Isto je i sa verom", dodao je on.

Netanijahu naložio da se nastave kontakti sa Rusijom u vezi obaranja ruskog aviona  Premijer Izraela Benjamin Netanijahu saslušao je izveštaj o rezultatima pregovora u Moskvi povodom pada ruskog vojnog aviona Il-20 u Siriji i naložio da se nastave kontakti s Rusijom u vezi s tim događajem, saopštila je kabinet izraelskog premijera.

U Moskvi je vojna delegacija na čelu s komandantom Vojno-vazduhoplovnih snaga Izraela Amikamom Norkinom pokušala da dokaže da Izrael nije umešan u tragediju koja se dogodila u ponedeljak uveče, kada je sirijska protivvazdušna odbrana pokušala da odbije izraelski vazdušni napad.


„Jutros se premijer Netanijahu savetovao s rukovodstvom bezbednosnog bloka. Tokom sastanka je saslušao detaljan izveštaj komandanta izraelske avijacije Norkina o pregovorima u Moskvi“, navedeno je u saopštenju. 


Predstavnici izraelske vojske su na sastancima u Moskvi pokušali da dokažu da su neosnovane optužbe da su njihovi avioni koristili ruski Il-20 kao štit od sirijske protivvazdušne odbrane. 


„Tokom svih sastanaka naglašavali smo da nema osnova da se tvrdi da je u pitanju izraelska provokacija, ili da su izraelski avioni na bilo koji način koristili ruski Il-20 kao štit. Mi smo izneli dokaze koji opovrgavaju tu priču, koja nema veze sa stvarnošću“, rekao je oficir. 

Ministri spoljnih poslova Rusije, Turske i Irana sledeće sedmice razgovaraju o situaciji u Siriji  Ministri spoljnih poslova Rusije, Turske i Irana razgovaraće o situaciji u Siriji na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku sledeće sedmice, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

„U Siriji treba omogućiti potpuno primirje i usredsrediti se na političko rešavanje krize“, rekao je Čavušoglu tokom posete Surinamu, prenela je agencija „Anadolija“.


Sporazum Rusije, Irana i Turske kao garanata primirja u Siriji o stvaranju trilateralnog mehanizma kontrole nad prekidom vatre postignut je početkom 2017. godine u Astani.

Zaharova: Sporazum između Rusije i Turske o demilitarizovanoj zoni u Idlibu spasava živote civila  Moskva se nada da će stvaranje demilitarizovane zone u sirijskoj provinciji Idlib, koje su dogovorile Rusija i Turska, pomoći u razgraničavanju umerene opozicije i terorista, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.


„Sporazum između Rusije i Turske spasava živote civila. Nadamo se da će on doprineti razgraničavanju odreda umerene opozicije i terorista u Idlibu, ali i da će imati otrežnjujući efekat na provokatore, koji spremanjem izrežiranog hemijskog napada u toj oblasti nameravaju da opravdaju još jedan agresivni raketni i bombaški napad tzv. američke koalicije na Siriju“, istakla je Zaharova.


Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, dogovorili su se u ponedeljak u Sočiju da se duž kontakt-linije između oružane opozicije i vladinih trupa u sirijskoj provinciji Idlibu do 15. oktobra formira demilitarizovana zona, a ministri odbrane dveju zemalja potpisali su memorandum o stabilizaciji situacije u zoni deeskalacije u Idlibu.


Portparolka Ministarstva dodala je da se u sirijskom Idlibu nastavlja priprema provokacije uz primenu hemijskog oružja, a teroristička grupa Nusra front isporučuje hemijsko oružje, uključujući i sarin, oružanim grupama u Siriji.


„Glavna uloga u planiranom insceniranom napadu mogla bi ponovo da bude dodeljena ozloglašenim ’Belim šlemovima, postoji i takva informacija‘. Prema postojećim podacima, stotine članova te organizacije nedavno su stigle u Siriju i započele pripremne radove pod rukovodstvom stranih instruktora“, objasnila je Zaharova.
 
Zaharova je navela da Sjedinjene Američke Države javnim pretnjama o sprovođenju vojne operacije protiv Sirije sprečavaju pomirenje u zemlji.


„Američki partneri svojim javnim pretnjama da će izvršiti akcije velikih razmera protiv Sirije sprečavaju pomirenje u toj državi. Umesto da podstiču tzv. oružanu opoziciju na dijalog, oni kod opozicionara stvaraju iluzorni osećaj da mogu da se umešaju u sukob na njihovoj strani“, istakla je Zaharova.


„Podstaknuti takvom podrškom, teroristi iz Idliba nastavljaju napade na teritoriju pod kontrolom sirijskih vlasti. Na primer, u avgustu je ruska vojska je zabeležila 554 narušavanja režima prestanka borbenih dejstava od strane nelegalnih oružanih formacija uz korišćenje protivvazdušnih oruđa i minobacača, u kojima je poginulo 29 osoba. Od početka septembra zabeleženo je oko 350 narušavanja. To govori o pojačavanju aktivnosti terorista“, zaključila je ona.

Tramp: Vojna kampanja na Bliskom istoku najveća greška SAD  Vojna kampanja na Bliskom istoku je najveća greška Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je predsednik Donald Tramp u intervjuu za televiziju „Hil“.
„Najveća greška u istoriji naše zemlje je slanje snaga na Bliski istok, što je učinio predsednik Buš“, rekao je Tramp.


Međutim, prema njegovim rečima, Obama je takođe postupio pogrešno kada je odatle povukao vojnike.


„Mogu da razumem građanski rat. Građanski rat je građanski rat. To je drugo. Povlačenje naših snaga sa Bliskog istoka je bila loša odluka za državu“, izjavio je predsednik SAD.

Moskva: SAD i dalje spremne da iskoriste teroriste kako bi srušile vlast u Siriji  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da su SAD i dalje spremne da iskoriste teroriste kako bi srušile vlast u Siriji.

Ministarstvo je izrazilo nadu da će SAD prestati da „flertuju“ sa teroristima i početi da se zaista bore protiv njih.


„Stratezi u Vašingtonu su i dalje su spremni da iskoriste svakog, uključujući i prave teroriste, kako bi svrgnuli sirijske vlasti, kao i u druge geopolitičke svrhe“, navodi se u saopštenju Ministarstva.


U saopštenju se dodaje da su mnoge terorističke pretnje u svetu „mogle biti zaustavljene mnogo ranije“, da nije „otvorene popustljivosti Sjedinjenih Američkih Država prema različitim ekstremistima, bez obzira na brojne upozoravajuće signale“.

Ministarstvo je takođe napomenulo da je Rusija spremna da uspostavi najširu međunarodnu saradnju u oblasti borbe protiv terorizma.  

„I dalje smo otvoreni za maksimalno produbljivanje saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama u toj oblasti“, dodaje se u saopštenju.

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -

OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 




 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.