Izvor: Radio 021, 11.Apr.2021, 22:52

"Zemlja nomada" osvojila najviše nagrada BAFTA

Film "Nomadland" (Zemlja nomada) kineske rediteljke Kloi Žao osvojio je najviše nagrada britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) na ceremoniji održanoj u Londonu bez publike zbog epidemije korona virusa.

Ostvarenje je dobilo nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najbolju žensku ulogu (Frensis MekDormand) i kameru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Glumac Entoni Hopkins dobio je nagradu kao najbolji glumac za film "The Father" u kojem glumi starca koji tone u demenciju.

"Nomadland" je u subotu dobio nagradu Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA), a prethodno i Zlatni globus.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji Oskara koji će ove godine biti dodeljen 25. aprila u Los Anđelesu.



BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila posle Drugog svetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Bafta" za "Zemlju nomada" i "Još jednu turu"

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Apr.2021, 12:37

"Zemlja nomada" osvojila je glavnu nagradu Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost "Bafta", dok je u konkurenciji za film van engleskog govornog područja pobijedilo dansko stvarenje "Još jedna tura".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.