Izvor: Radio 021, 24.Apr.2019, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto letovi traju sve duže?

Odgovor zašto se čini da letovi traju sve duže mogao bi da leži u fenomenu kojem pribegavaju avio-kompanije, a koji se zove "padding" (punjenje), a koji im pomaže da stignu na vreme, ali uz cenu koju svi plaćaju.

Šezdesetih godina trebalo je pet sati letenja iz Njujorka u Los Anđeles, i samo 45 minuta za prelet od Njujorka do Vašingtona. Danas ti isti letovi traju šest sati plus 75 minuta, iako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se vazdušne luke nisu nigde pomerile, piše BBC. To se naziva "puzanje po rasporedu" ili padding i to je tajna koju avio-prevoznici ne žele da znate, posebno s obzirom na uticaj na životnu sredinu.

"Padding" je dodatno vreme koje vazduhoplovne kompanije planiraju za let od tačke A do tačke B. Budući da ti letovi stalno kasne, kompanije su ugradile kašnjenja u svoje rasporede umesto poboljšanja efikasnosti poslovanja. Putniku se to može činiti bezazlenim, a može biti i ugodno iznenađen dolaskom na odredište u propisanom vremenu.

Međutim, ovaj globalni trend predstavlja višestruke probleme: ne samo da vaše putovanje traje duže, nego stvara privid tačnosti što znači da nema pritiska na avio-kompanije da postanu efikasnije. To pak znači da će zagušenje vazdušnog prometa i emisija ugljen-dioksida i dalje rasti.

"U proseku, više od 30 odsto svih letova kasni više od 15 minuta svaki dan, uprkos padding-u", kaže kapetan Majkl Baiada, predsednik vazdušne konsultantske firme ATH Group, pozivajući se na izveštaje američkog Odeljenja za prevoz putnika u vazdušnom saobraćaju.

Brojka je pre "paddinga" iznosila 40 odsto.

"Padding-om, vazduhoplovne kompanije nadigravaju sistem kako bi vas zavarale", tvrdi on.

Autor: Poslovni dnevnik

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bizarno: Letovi danas traju duže nego šezdesetih godina prošlog veka

Izvor: B92, 24.Apr.2019

Trik kojem avio-kompoanije pribegavaju kako bi opravdale kašnjenje svakog putnika košta vremena

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.