Izvor: Radio 021, 24.Jan.2020, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Naučnici vratili glas mumiji staroj 3.000 godina

Naučnici su pomoću 3D štampača ponovo kreirali glasne žice mumificiranog egipatskog sveštenika koji je živeo pre 3.000 godina i saznali kako je zvučao njegov glas.

Uspeli su da reprodukuju jedan zvuk koji liči na dugački spoj glasova e i a.

"Zvuk koji čujete proizvode njegove glasne žice u položaju u kojem leži u sarkofagu", rekao je elektrotehničar Dejvid Hauard sa londonskog univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Rojal Halovej.

Hauard je već ranije istom metodom reprodukovao glasne žice i glasove živih ljudi, uključujući i svoj, i ustanovio da su proizvedeni zvukovi vrlo realistični i da liče na original.

Međutim, ovo je prvi put da je ovu tehnologiju primenio na ljudskim ostacima.

Za prvi takav poduhvat Hauard i njegove kolege odabrale su mumiju egipatskog sveštenika Nesjamuna koja se nalazi u muzeju Lids u Velikoj Britaniji. Meko tkivo u grlu i vokalnom traktu mumije bilo je dosta očuvano tako da je Nesjamun bio dobar kandidat za ovaj eksperiment, piše CNN.

Hauard planira drugu fazu ovog zanimljivog projekta u kojoj će pokušati da reprodukuje zvuk pevanja sveštenika. Naime, Nesjamun je bio beležnik i sveštenik u vreme vladavine faraona Ramzesa XI, a često je prilikom obavljanja svojih ritualnih dužnosti pevao i melodično izgovarao molitve.

"Egiptolozima je već poznata fonetika i način izvođenja muzike tog razdoblja, tako da možemo da reprodukujemo delove onoga što je zapravo pevao", rekaoje Hauard.

Da bi to učinio, on namerava da pomoću softvera kreira jezik koji bi odgovarao glasovnim žicama te veličine. Naime, jezik igra glavnu ulogu u govoru i pevanju, a Nesjamunovi jezični mišići nisu dobro očuvani. Arheolozi smatraju da je sveštenik umro u 50-im godinama života, a vidljivo je da je imao istrošene zube i bolest desni.

"Ako mu kreiramo jezik, moći ćemo da ga uskladimo s njegovim vokalnim traktom. To je izvodivo, ali i veoma zahtevno", rekao je Hauard.

Naučni rad pod nazivom "Synthesis of a Vocal Sound from the 3,000 year old Mummy, Nesyamun 'True of Voice'" objavljen je u časopisu "Scientific Reports".



Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.