Izvor: Radio 021, 19.Apr.2021, 13:25

VIDEO Istorijski događaj: Helikopter uspešno obavio prvi let na Marsu

Inženjeri američke svemirske agencije NASA potvrdili su da je njihov helikopter "Ingenuity" uspešno obavio svoj prvi let na Marsu, preneo je "Njujork tajms".

Ovo je prvi kontrolisani let letelice na drugoj planeti.

Ranije je rečeno da je planirano da se helikopter težak 1,8 kilograma sporo spusti sa visine od tri metra na površinu planete, leti 30 sekundi, a onda zarotira pre nego što se lagano spusti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na četiri nogare.

Let je trebalo da počne u 8:30 časova, ali podaci do NASA-a nisu mogli stići pre 11:30 časova. Probni let je bio planiran da se obavi na dnu kratera Jezero.

Helikopter je stigao na Mars uz pomoć rovera "Perserverance", koji je sleteo 18. februara u krater Jezero, nakon što je prešao sedmomesečni put. NASA se nada da će primiti fotografije i video snimke leta sa kamera nameštenih na helikopteru, ali i sa rovera "Perserverance", koji je parkiran 76 metara dalje.

Nakon prvog uspešnog leta, "Ingenuity" bi trebalo da napravi još nekoliko dužih letova narednih nedelja, iako će mu između svakog leta biti potrebno četiri do pet dana pauze, kako bi napunio baterije.



Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

UPRAVO SE DOGODILA ISTORIJA: Helikopter Američke svemirske agencije NASA je leteo po Marsu! (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Apr.2021

Helikopter NASA-e je prvi helikopter u ljudskoj istoriji koji je leteo iznad neke druge planete..Danas je iznad površine Marsa kratko leteo NASA-in minijaturni helikopter Ingenuity. To je prvi put u istoriji da je jedan helikopter leteo iznad površine neke druge planete...Tokom probnog leta helikopter...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.