Izvor: Radio 021, 20.Mar.2019, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upućena kritika Varšavi zbog nepozivanja Putina na komemoraciju početka Drugog svetskog rata

Rusija je danas izrazila bes zbog odluke Varšave da ne pozove predsednika Vladimira Putina na ceremoniju povodom 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata koja će biti organizovana u Poljskoj u septembru.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je saznalo sa "zaprepašćenjem" da Poljska namerava da obeleži godišnjicu početka Drugog svetskog rata 1939. samo u prisustvu članica EU, NATO i nekoliko bivših republika Sovjetskog Saveza.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Moskva je optužila poljske vlasti da zanemaruju "istorijsku logiku" i da žele da pretvore komemoraciju u "tajni" sastanak. "Uprkos odlučujućem i nesumnjivom doprinosu naše države porazu Hitlerovog Rajha i oslobađanju Poljske od nacističkih okupatora nema mesta za Rusiju u toj postavci", navelo je rusko ministarstvo i dodalo da to treba da ostane na savesti sadašnjim poljskim vlastima.

Pres služba poljskog predsednika Andžeja Dude u izjavi za Frans pres navela je da ključna odrednica za te pozive nije istorijska nego savremena. "Te dramatične događaje Poljska će obeležiti sa zemljama sa kojima danas radi za mir u svetu zasnovanom na principima međunarodnog prava", naveo je taj izvor.

Pre nego što je nacistička nemačka izvršila invaziju na Poljsku 1. septembra 1939. godine Moskva i Berlin su se dogovorili da podele istočnu Evropu prema tajnoj odredbi nemačko-sovjetskog pakta potpisanoj u avgustu 1939. godine. Kao saveznik Hitlera Sovjetski Savez je napao Poljsku 17. septembra 1939. i okupirao deo njene teritorije pre nego što je Nemačka izvela iznenadni napad na Moskvu 22. juna 1941. godine.

Rusija istovremeno redovno insistira na ogromnim žrtvama koje Sovjetski Savez dao u ratu protiv Hitlera. Prema procenama 27 miliona Sovjeta, civila i vojnika je poginulo tokom Drugog svetskog rata, u pobedi koja je izvor velikog ponosa za Rusiju.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.