Ruzveltovu statuu sklanjaju iz muzeja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2021, 15:53

Ruzveltovu statuu sklanjaju iz muzeja

Statua Teodora Ruzvelta na ulazu u Američki Prirodnjački muzej biće uklonjena nakon višegodišnjih kritika da simbolizuje kolonijalno potčinjavanje i rasnu diskriminaciju.

Komisija za javni dizajn Njujorka jednoglasno je u ponedeljak izglasala preseljenje statue, koja prikazuje bivšeg predsednika na konju sa američkim domorodcem i Afroamerikancem koji se nalaze uz bok konja, preneo je "NJujork tajms".

List je naveo da će statua biti premeštena u određenu kulturnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << instituciju koja će biti posvećena Ruzveltovom životu i nasleđu, preneo je AP.

Prigovori zbog statue postali su glasniji poslednjih godina, posebno nakon ubistva DŽordža Flojda koje je izazvalo talas protesta širom SAD.

U junu 2020. muzejski službenici predložili su uklanjanje statue.

Muzej je u gradskom vlasništvu, a gradonačelnik Bill de Blazio podržao je uklanjanje "problematične" statue.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SIMBOL RASNE DISKRIMINACIJE: Statua Teodora Ruzvelta biće premeštena sa ulaza u muzej nakon višegodišnjih kritika

Izvor: Kurir, 23.Jun.2021

Statua Teodora Ruzvelta na ulazu u Americki prirodnjački muzej biće uklonjena nakon višegodišnjih kritika da simbolizuje kolonijalno potčinjavanje i rasnu diskriminaciju.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.