Izvor: Radio 021, 28.Apr.2021, 22:40

Turska od sutra zabranjuje prodaju alkohola

Turska će od sutra na 17 dana zabraniti prodaju alkoholnih pića u prodavnicama u okviru novih mera "potpunog zaključavanja", koje je proglasio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kako bi se zaustavio porast broja obolelih od koronavirusa.

To su potvrdila dvojica neimenovanih turskih zvaničnika, koji su rekli da će za vreme zaključavanja moći da rade samo prodavnice koje prodaju hranu i druge osnovne potrebe.

"Očigledno da prodavnice alkoholnih pića >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nisu među njima i zato smo morali da zatvorimo i odeljena s alkoholnim pićima u supermarketima, da se vlasnici prodavnica alkoholnih pića, koji ne mogu da rade, ne bi žalili na nelojalnu konkurenciju", rekao je jedan od zvaničnika, prenosi Klix.

Alkoholna pića će ipak moći da se nabavljaju posredstvom interneta ili putem telefonskih narudžbi.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu ranije je rekao da je   nametanje ograničenja alkohola logično, jer je alkohol jedan od razloga za povećanje broja novozaraženih koronavirusom.

"Mogli su prigovarati koliko su hteli, ali naša odluka je u skladu sa naučnim gledištem. Alkohol utiče na manje socijalno distanciranje, zbog čega su i druge zapadne nacije učinile isto za vreme pandemije", kazao je Sojlu.

Pitanje je koliko će ta mera doprineti smirivanju epidemiološke situacije, jer je potrošnja alkohola u Turskoj prilično mala. Prema izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj iz 2015. godine, Turska je na poslednjem mestu među 44 zemlje koje su obuhvaćene istraživanjem o potrošnji alkohola.

Ova odluka izazvala je velike reakcije na društvenim mrežama, a mnogi je smatraju delom prikrivenog programa turske konzervativne vlade za smanjenje potrošnje alkohola u zemlji.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TURSKA ZABRANILA PRODAJU ALKOHOLA TOKOM ZAKLJUČAVANJA: Erdoganovi protivnici besni, tvrde da korosti koronu za nametanje politike!

Izvor: Kurir, 28.Apr.2021

Turska je zabranila prodaju alkohola tokom perioda "potpunog zaključavanja" zemlje, koji počinje sutra, što je izazvalo gnev protivnika vlade te zemlje, koji smataju da predsednik Redžep Tajip Erdogan pokušava da nametne svoje islamske vrednosti u zemlji od 83 miliona ljudi.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.