Saudijski novinar otišao u konzulat, gubi mu se svaki trag

Izvor: Radio 021, 08.Okt.2018, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijski novinar otišao u konzulat, gubi mu se svaki trag

Ministarstvo spoljnih poslova Turske pozvalo je na razgovor ambasadora Saudijske Arabije u Ankari povodom nestanka saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Turska policija juče je saopštila da postoji sumnja da je 59-godišnji Kašogi, koji je nestao u utorak u Istanbulu, verovatno ubijen u saudijskom konzulatu. Inače, radi se o novinaru koji je poznat kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Zvaničnik turskog ministarstva rekao je da se pomoćnik ministra Sedat Onal sastao juče sa saudijskim ambasadorom. Televizija NTV javila je da je Turska zatražila dozvolu za pretresanje zgrade saudijskog konzulata.

U Turskoj je pokrenuta istraga o njegovom nestanku, a reporter agencije Rojters ranije je javio da je Kašogi ubijen u konzulatu nakon što je nekoliko dana proveo kao zatočenik. Istu tvrdnju objavila je i Asocijacija turskih i arapskih medija, iz koje tvrde da imaju i dokaze.

Konzulat Saudijske Arabije juče je na Twitteru objavio poruku u kojoj odbacuje navode o ubistvu novinara u konzularnom kompleksu.

Kašogijeva verenica rekla je da je novinar otišao u konzulat zbog pripremanja dokumenata za njihovo venčanje. Novinar je prošle godine otišao u SAD iz straha da ne bude uhapšen, pošto je kritikovao neke odluke saudijskih vlasti.

Američke vlasti saopštile su da ne znaju ništa o novinaru.

Turske vlasti poručile su Rijadu da očekuju punu saradnju u istrazi o nestalom novinaru, prenosi Anadolija.

Autor: Beta, Anadolija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Saudijski novinar ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu?

Izvor: VOA, 08.Okt.2018

Novinar iz Saudijske Arabije Džamal Kašogi, koji je živeo i radio u Turskoj, ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu gde je išao da preuzme dokumenta za ženidbu, saopštili su turski zvaničnici. Saudijski zvaničnici tvrde da su takvi navodi neosnovani, iako 59- godišnjeg novinara...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.