Izvor: Radio 021, 04.Feb.2019, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radioaktivni cezijum otkriven u ulovljenoj ribi u Fukušimi

Radioaktivni cezijum, koji prevazilazi dozvoljene granice, prvi put je nakon četiri godine otkriven u ribama ulovljenim u vodama japanske prefekture Fukušima, saopštila je Asocijacija ribarskih udruženja ove prefekture.

Dozvoljen nivo cezijuma je 100 bekerela po kilogramu, a u jednoj vrsti raže, koja je u četvrtak ulovljena na dubini od 62 metara, registrovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je 161 bekerel.

Ribarska asocijacija obustavila je isporuku ove vrste ribe ulovljene u tim vodama, a isporučena riba biće povučena sa tržišta dok ne bude potvrđeno da je njena upotreba bezbedna.

Nadležne službe prikupiće još uzoraka radi istraživanja, a centralna vlada doneće odluku o bezbednosti ribe.

U prefekturi Fukušima nalazi se nuklearna elektrana koja je usled snažnog zemljotresa i cunamija 2011. godine teško oštećena, kada je došlo do otapanja jezgra reaktora i curenja radioaktivnog materijala.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.