Evropski parlament sutra o Srbiji: Sankcije Rusiji hitno i međusobno priznanje sa Kosovom

Izvor: B92, 13.Jun.2022, 15:46

Evropski parlament sutra o Srbiji: "Sankcije Rusiji hitno i međusobno priznanje sa Kosovom"

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta sutra u 9.00 časova glasaće u Briselu o usvajanju ovogodišnjeg izveštaja o Srbiji.

Na nacrt izveštaja koji je u aprilu predstavio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik podneto je 439 amandmana, a poslaničke grupe su usvojile 40 kompromisnih amandmana kojima je proširen tekst izveštaja.

Evropski parlament je u fokus svog ovogodišnjeg izveštaja o Srbiji stavio poziv Beogradu da se ”hitno” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Belorusije i to postavio kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija.

"Srpske vlasti se pozivaju da se istinski angažuju u neophodnim reformama i vrate zemlju na pravi put evropskih integracija i time ispune evropske aspiracije Srbije", navodi se u tekstu.

U nacrtu teksta izveštaja amandamanima je dopunjeno i da se od Beograda i Prištine očekuje potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, "zasnovanog na međusobnom priznanju", što će, ako bude usvojeno, biti i put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumentu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Poslanica Zelenih Viola fon Kramon je, zajedno sa poslanikom liberala Klemenom Grošeljem i nekolicinom predstavnika socijaldemokrata u Evropskom paralamentu, autorka najvećeg broja amandmana koji su podneti na izveštaj o Srbiji, posebno u delu koji se odnosi na saradnju sa Rusijom.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, izveštaj o Srbiji naći će se početkom jula i na finalnom plenarnom glasanju Evropskog parlamenta, kada će biti usvojen u obliku pravno neobavezujuće rezolucije o Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"VRATITE SE NA PRAVI PUT" Evropski parlament sutra glasa o izveštaju o Srbiji

Izvor: Blic, 13.Jun.2022

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta sutra u 9 sati glasaće u Briselu o usvajanju ovogodišnjeg izveštaja o Srbiji.

Nastavak na Blic...

Spoljnopolitički odbor EP usvojio Bilčikov izveštaj o Srbiji: Traži se „hitno“ uvođenje sankcija Rusiji

Izvor: Danas, 14.Jun.2022, 09:49

Spoljno-politički odbor Evropskog parlamenta usvojio je većinu amandmana na tekst rezolucije o Srbiji u kojoj se od naše zemlje traži bliže usaglašavanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU sa posebnim naglaskom na zahtev da Srbija uvede sankcije Rusiji, ali i se traži i normalizacija odnosa...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.