Izvor: Radio 021, 20.Okt.2019, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lista evropskih gradova u kojima se potroši najviše kokaina

Kokain je sve čistiji i jeftiniji, pokazuje nova evropska studija. Samo u Londonu se svakog dana "potroši" oko 23 kilograma prvoglasnog kokaina.

Ulična vrednost je 2,75 miliona funti. Od 15 gradova u kojima se konzumira najviše kokaina po glavi stanovnika, čak pet je u Švajcarskoj.

Analiza potrošnje kokaina po glavi stanovnika pokazala je da se najviše ove droge koristi u Bristolu. Slede Amsterdam, Cirih i London. Od 15 gradova koji su se našli u vrhu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << potrošnje po glavi stanovnika, čak pet je u Švajcarskoj – Cirih, Sent Galen, Ženeva, Bazel, Bern.

Ako se posmatra ukupna prosečna "potrošnja", najviše se potroši u Londonu (23 kilograma), što je i očekivano s obzirom na broj stanovnika. To znači da u Londonu svakog dana cirkuliše 567.445 doza kokaina, koji vredi oko 2,75 miliona funti.

Godišnja vrednog londonskog trižišta – oko milijardu funti, što je oko osam tona, piše Skaj njuz. Po ukupnoj dnevnoj potrošnji, nakon Londona, sledi Barselona (12,74 kilograma), Amsterdam (4,62 kilograma) i Berlin (4,62 kilograma).

Ova količina podrazumeva upotrebu čistog kokaina i ne uključuje anestetike popud lidokaina i benzokaina, supstance koje se mešaju sa prvoklasnom drogom.

Dr Leon Baron, forenzičar Kings koledža u Londonu, objasnio je za Skaj njuz da su istraživači došli do podatka da je potrošnja kokaina u Londonu ujednačena tokom radne nedelje, a da tek malo skoči za vikend.

"To je suprotnost u odnosu na druge gradove gde se tokom vikenda vidi vrlo izražena rekreativna upotreba. Ovo znači da je kokain svakodnevna, uobičajena droga u Londonu", istakao je dr Leon Baron. Prema pisanju Skaj njuza, tržište je poslednjih godina postalo sve konkurentnije, pošto je u trgovinu uključeno sve više kriminalnih grupa.

Autor: Skaj njuz

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.