Izvor: Radio 021, 23.Maj.2020, 13:46

Konfuzija oko toga ko i dalje mora u karantin po dolasku u Nemačku

Oni koji dođu u Nemačku iz neke zemlje EU ili Šengenskog prostora više ne moraju u samoizolaciju od 14 dana. Ali šta kada dolazite iz recimo Srbije?

To bi trebalo da proceni Institut "Robert Koh", ali on to ne čini, piše Dojče vele.

Aleksandar Krdžić još ne zna gde će biti sledeće sedmice. Ovaj inženjer poljoprivrede koji živi i radi u Frajburgu mora da potroši nekoliko dana odmora i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << hteo je da obiđe porodicu u Srbiji.

"Sad u Srbiju može da se uđe bez ikakvih ograničenja. Ali ostaje pitanje da li moram u karantin kad se vratim u Nemačku. Ne smem da verujem spekulacijama, moram da budem siguran. Jer, ako stvarno moram u karantin, što ne mogu zbog posla, onda neću ni ići u Srbiju", kaže Krdžić za DW.

Navodi da telefonsko raspitivanje kod institucija nije donelo odgovor. Neki kažu da nisu nadležni, drugi upućuju na linkove koji nisu od pomoći.

Kod sprovođenja Zakona o zaštiti od zaraza u Nemačkoj su nadležne isključivo pokrajine. Sredinom maja one su redom ukinule obavezu karantina za one koji doputuju iz neke druge zemlje EU ili Švajcarske, Lihtenštajna, Islanda, Norveške i Velike Britanije.

"U slučaju dolaska iz treće države obaveza karantina može otpasti ukoliko Institut 'Robert Koh' za tu zemlju ustanovi nizak intenzitet zaraze", tako glasi pravilo u gradu-pokrajini Hamburgu. I druge pokrajine, poput Severne Rajne-Vestfalije i Bavarske, vezuju odluku za procenu državnog Instituta "Robert Koh" (RKI).

Jedina nevolja je što takva procena - ne postoji. Na delu je konfuzija: pokrajine upućuju na RKI, a RKI ne vodi odgovarajuću statistiku.

Na upit DW, RKI upućuje na svoj sajt gde je dat pregled epidemiološke situacije u državama EU, Šengena i Velikoj Britaniji na osnovu brojki Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Za sve ostale zemlje smernice su još uvek u izradi, kažu u RKI.

Navode da "Institut još nije odredio zemlje kod kojih se sa epidemiološkog stanovišta može odreći zaštitnih mera nakon ulaska ili povratka u zemlju".

Ko je sada nadležan?

U Ministarstvu za rad, zdravlje i socijalna pitanja Severne Rajne-Vestfalije kažu da je neophodno da RKI "izričito ustanovi" da za one koji dolaze iz neke zemlje nema potrebe za samoizolacijom. "Ukoliko nema takve izričite potvrde - kako je očigledno ovde slučaj - onda se ostaje pri načelnoj obavezi (samoizolacije). Nakon odgovarajućeg negativnog testa, ona može otpasti", piše u odgovoru na upit DW.

U Hamburgu to pak rade drukčije. Tamošnja Služba za zdravlje navodi da Zavod za javno zdravlje, čak i bez mišljenja RKI, konsultuje podatke ECDC. Ako postoje "pouzdani podaci" koji pokazuju da opasnost od zaraze u nekoj zemlji "deluje nisko", onda osobe koje dolaze iz te zemlje ne moraju u karantin.

U pojedinim pokrajinama su od karantina sigurno izuzeti ljudi koji se bave određenim zanimanjima, kao što su medicinski radnici, nadničari u poljoprivredi ili vozači kamiona koji su neophodni za prekogranično snabdevanje. U Severnoj Rajni-Vestfaliji su karantina oslobođeni i svi koji dolaze u Nemačku poslom ili zbog obrazovanja na najviše pet dana ili se vraćaju u Nemačku posle tako kratkog boravka u inostranstvu.

Ako RKI ubrzo ne objavi preporuku za ostale, Aleksandar Krdžić ostaće u Frajburgu, ali pomalo ogorčen: "Izgleda kao da su 'treće države' nekakva druga klasa. To nije lep osećaj."

Autor: Dojče vele

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.