Konfuzija oko toga ko i dalje mora u karantin po dolasku u Nemačku

Oni koji dođu u Nemačku iz neke zemlje EU ili Šengenskog prostora više ne moraju u samoizolaciju od 14 dana. Ali šta kada dolazite iz recimo Srbije?
To bi trebalo da proceni Institut "Robert Koh", ali on to ne čini, piše Dojče vele.
 
Aleksandar Krdžić još ne zna gde će biti sledeće sedmice. Ovaj inženjer poljoprivrede koji živi i radi u Frajburgu mora da potroši nekoliko dana odmora i hteo je da obiđe porodicu u Srbiji.
 
"Sad u Srbiju može da se uđe bez ikakvih ograničenja. Ali ostaje pitanje da li moram u karantin kad se vratim u Nemačku. Ne smem da verujem spekulacijama, moram da budem siguran. Jer, ako stvarno moram u karantin, što ne mogu zbog posla, onda neću ni ići u Srbiju", kaže Krdžić za DW.
 
Navodi da telefonsko raspitivanje kod institucija nije donelo odgovor. Neki kažu da nisu nadležni, drugi upućuju na linkove koji nisu od pomoći.
 
Kod sprovođenja Zakona o zaštiti od zaraza u Nemačkoj su nadležne isključivo pokrajine. Sredinom maja one su redom ukinule obavezu karantina za one koji doputuju iz neke druge zemlje EU ili Švajcarske, Lihtenštajna, Islanda, Norveške i Velike Britanije.
 
"U slučaju dolaska iz treće države obaveza karantina može otpasti ukoliko Institut 'Robert Koh' za tu zemlju ustanovi nizak intenzitet zaraze", tako glasi pravilo u gradu-pokrajini Hamburgu. I druge pokrajine, poput Severne Rajne-Vestfalije i Bavarske, vezuju odluku za procenu državnog Instituta "Robert Koh" (RKI). 
 
Jedina nevolja je što takva procena - ne postoji. Na delu je konfuzija: pokrajine upućuju na RKI, a RKI ne vodi odgovarajuću statistiku.
 
Na upit DW, RKI upućuje na svoj sajt gde je dat pregled epidemiološke situacije u državama EU, Šengena i Velikoj Britaniji na osnovu brojki Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Za sve ostale zemlje smernice su još uvek u izradi, kažu u RKI.
 
Navode da "Institut još nije odredio zemlje kod kojih se sa epidemiološkog stanovišta može odreći zaštitnih mera nakon ulaska ili povratka u zemlju".
 
Ko je sada nadležan?
 
U Ministarstvu za rad, zdravlje i socijalna pitanja Severne Rajne-Vestfalije kažu da je neophodno da RKI "izričito ustanovi" da za one koji dolaze iz neke zemlje nema potrebe za samoizolacijom. "Ukoliko nema takve izričite potvrde - kako je očigledno ovde slučaj - onda se ostaje pri načelnoj obavezi (samoizolacije). Nakon odgovarajućeg negativnog testa, ona može otpasti", piše u odgovoru na upit DW.
 
U Hamburgu to pak rade drukčije. Tamošnja Služba za zdravlje navodi da Zavod za javno zdravlje, čak i bez mišljenja RKI, konsultuje podatke ECDC. Ako postoje "pouzdani podaci" koji pokazuju da opasnost od zaraze u nekoj zemlji "deluje nisko", onda osobe koje dolaze iz te zemlje ne moraju u karantin.
 
U pojedinim pokrajinama su od karantina sigurno izuzeti ljudi koji se bave određenim zanimanjima, kao što su medicinski radnici, nadničari u poljoprivredi ili vozači kamiona koji su neophodni za prekogranično snabdevanje. U Severnoj Rajni-Vestfaliji su karantina oslobođeni i svi koji dolaze u Nemačku poslom ili zbog obrazovanja na najviše pet dana ili se vraćaju u Nemačku posle tako kratkog boravka u inostranstvu.
 
Ako RKI ubrzo ne objavi preporuku za ostale, Aleksandar Krdžić ostaće u Frajburgu, ali pomalo ogorčen: "Izgleda kao da su 'treće države' nekakva druga klasa. To nije lep osećaj."
  • Preambula

    23.05.2020 17:36
    Samo da Aca ovo probavi . On je sa Angelom na Ti . Trenutno je zauzet splavovima,bakljama,zetvom i asistiranjem babicama u porodilistu ,ali doci ce i to na red.
  • Deks

    23.05.2020 16:22
    Poštovani gospodine Krdžiću na žalost zaista deluje nepravedno takvo postupanje nemačkih institucija prema onima koji dolaze iz zemalja van EU. Međutim treba se podsetiti da je Srbija više puta imala šanse da do sada postane punopravna članica EU još od početka dvehiljaditih kada je bilo nuđeno da Srbija uđe u EU istovremeno sa Hrvatskom. Sve ove šanse Srbija je prokockala zahvaljujući svojoj vlasti, uključujući i Tadićevo i Vučićevo vreme, i to tako što se bavila nacionalizmom i podizanjem tenzija sa susedima. Pritom složićete se nepravedno bi bilo očekivati od Nemačke da jednako vrednuje građane koji dolaze van Evropske Unije sa građanima EU čiji je Nemačka punopravni član.
  • Milos

    23.05.2020 15:42
    Nije sve savrseno
    Da je rec o Srbiji, onda bi pisali pa to ovde moze, u ludoj neorganizovanoj radikalskoj Srbiji.... Pozivali bi se na Nemacku, oni koji je nikad nisu posetili, a kamoli da znaju kako stvari funkcionisu. Evo sad jedan primer koji govori da ni tamo u daleko uredjenijem i bogatijem drustvu nije sve uvek jasno i reseno i da se i tamo prebacuje odgovornost. Isto nam je veoma blizak drugar pricao koji tamo zivi kako ima velikiproblem da upise dete u obdaniste! Da, da, tako da nije bas svuda kako se prica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet