Izvor: Radio 021, 15.Avg.2019, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski ministar: Naše kompanije zadovoljne olakšicama i radnom snagom u Srbiji

Ministar spoljnih poslova Japana Taro Kono rekao je da se interesovanje japanskih kompanija za Srbiju evidentno povećava i da se može očekivati dalji razvoj ekonomskih odnosa dve zemlje.

"Srbija poseduje radnu snagu, koja je, u odnosu na nizak nivo primanja, visokog kvaliteta, a napredak u skorašnjim ekonomskim i fiskalnim reformama je izuzetan", rekao je Kono za Politiku.

Kono, koji danas stiže u Beograd, kazao je da je "veoma važno da se što više japanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kompanija upozna sa ovako atraktivnim poslovnim okruženjem" i dodao da i Japan i Srbija moraju da pojačaju aktivnosti u pružanju informacija japanskim kompanijama kako bi došlo do daljeg razvoja ekonomske saradnje.

"Čuo sam da je većina naših kompanija koje su investirale u Srbiju zadovoljna povoljnim poreskim olakšicama, kvalitetom radne snage i ophođenjem Vlade Srbije. Veoma je važno da druge japanske kompanije čuju o uspehu japanskih firmi koje su već prisutne u Srbiji. Takođe je važno da pored velikih kompanija, informacije o uslovima poslovanja u Srbiji dođu i do malih i srednjih preduzeća u Japanu", naveo je Kono.

On je ocenio da su se odnosi Srbije i Japana "drastično razvili u svim sferama" kroz "Inicijativu za Zapadni Balkan" koju je prilikom posete Srbiji u januaru 2018. objavio japanski premijer Šinzo Abe.

Prema njegovim rečima, kompanija Tojo tajers je odlučila da u Inđiji izgradi novu fabriku za proizvodnju guma i da je vrednost te investicije 390 miliona evra. On je podsetio da, otkako je Abe premijer Japana, kompanija Maekava je otvorila fabriku u Smederevu, da je firma JTI proširila kapacitet proizvodnje otvaranjem novog pogona, da je potvrđeno učešće Itočua u projektu izgradnje regionalnog centra za tretman otpada u Vinči.

Kono je kazao i da je upoznat sa činjenicom da je Srbija prošla kroz težak period devedestih i početkom dvehiljaditih godina, a da je, "preuzimajući važnu ulogu u stabilnosti i miru u ovom regionu, postala zemlja koja ima poleta da ostvari značajan napredak u ekonomskim reformama".

Autor: Beta, Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi put nakon 18 godina dolazi nam u posetu ŠEF JAPANSKE DIPLOMATIJE

Izvor: Blic, 15.Avg.2019

Ministar spoljnih poslova Japana Taro Kono dolazi danas u posetu Srbiji. Kono je prvi japanski ministar koji stiže u Beograd posle 18 godina.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.