Izvor: Radio 021, 19.Okt.2020, 12:01

Evropske zemlje tražile: Potrebna strategija protiv lažnih informacija o 5G tehnologiji

Evropska unija (EU) trebalo bi da izradi strategiju za borbu protiv dezinformacija o tehnologiji 5G ili rizikuje da lažne vesti nanesu štetu ekonomskom oporavku i digitalnim ciljevima, saopštila je grupacija od 15 evropskih država.

Kako javlja Radio slobodna Evropa, analitičari navode da su teorije zavere da je korona virus možda povezan sa bežičnom tehnologijom dovele do toga da su u proteklih nekoliko meseci spaljivani stubovi mobilne telefonije u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << deset evropskih država i napadnuti su radnici službi održavanja.

Evropski blok smatra da je 5G tehnologija glavni činilac ekonomskog oporavka od korone i razvoja autonomne tehnologije, od automobila sa samostalnim upravljanjem do hirurgije na daljinu i automatizovane proizvodnje.

Petnaest evropskih zemalja iznelo je svoje zabrinutosti i predloge u zajedničkom pismu upućenom evropskoj poverenici za konkurentnost Margret Vestager, evropskom povereniku za unutrašnje tržište Tjeriju Bretonu i evropskoj poverenici pravde Veri Jurovoj.

"Jasno je da smo svedoci pojačane aktivnosti pokreta za borbu protiv 5G mreže širom EU", navodi se u pismu i poziva se Unija da "preduzme aktivniji, dugoročniji i sistematski pristup u borbi protiv zabrinutosti oko 5G i elektromagnetnih polja".

Zemlje potpisnice traže više naučni pristup rizicima po ljudsko zdravlje, predlažu kampanju podizanja svesti širom Evrope i sugerišu širu diskusiju o bojaznima i zabrinutosti protivnika tehnologije 5G.

Među potpisnicama pisma su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Kipar, Estonija, Finska, Grčka, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Portugalija i Slovačka.

Autor: Radio slobodna Evropa

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Evropska unija sprema strategiju za borbu protiv dezinformacija o 5G mreži

Izvor: B92, 20.Okt.2020, 09:02

Članice Evropske unije su se dogovorile da stvore zajedničku strategiju za suzbijanje dezinformacija u vezi sa 5G tehnologijom.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.