Nova godina u svetu

Izvor: RTS, 01.Jan.2012, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova godina u svetu

Na centralnim trgovima svetskih prestonica nova 2012. godina dočekana uz velike vatromete. Jedna od najvećih novogodišnjih žurki održana u Berlinu, najegzotičniji doček organizovan na Kopakabani.

Svet je noćas ispratio godinu zemljotresa, uragana, ekonomske nestabilnosti i krize evra. Uz vatromet na gradskim trgovima širom sveta dočekana je Nova 2012. godina.

Hiljade Moskovljana tradicionalno je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dočekalo početak nove godine na Crvenom trgu uz muziku, vatromet i šampanjac. Mnogi su u 2012. ušli na klizaljkama, jer je na najvećem trgu ruske prestonice otvoreno klizalište.

Vatrometom iznad Akropolja, hiljade Grka dočekalo je 2012, u želji da što pre iza sebe ostave godinu u kojoj je vlada prezadužene zemlje uvela drastične mere štednje.

Jedna od najvećih novogodišnjih žurki održana je u Berlinu. Slavlju je prisustvovalo milion ljudi. Sjajan vatromet kod Brandenburške kapije, privukao je stotine hiljada posetilaca iz celog sveta. Upravo zbog ponoćnog vatrometa, mnoge zabave u Berlinu održane su na visokim zgradama, sa kojih se pruža veličanstven pogled. Za razliku od većine građana prezaduženih evropskih zemalja, Nemci su Novu godinu dočekali sa više optimizma.

Uz tradicionalni šampanjac, prvi dan nove godine dočekan je i na Jelisejskim poljima u Parizu. Grad svetlosti, ugostio je hiljade turista iz celog sveta.

U Rimu se na novogodišnjem koncertu okupilo oko 300.000 ljudi.

Prvi januar je na njujorškom Tajm skveru dočekalo više od milion ljudi. Po neuobičajeno toplom vremenu, okupljeni su u poslednjim sekundama stare godine pozdravili spuštanje čuvene kugle, uz prisustvo zabavljača i gradonačelnika Majkla Blumberga Bila je to najveća proslava još od 1904. godine.

Najegzotičniji doček 2012. organizovan je na čuvenoj plaži Kopakabani, u Brazilu. Tim povodom, po mnogima najlepši grad na svetu Rio de Žaneiro, ugostio je desetine hiljada turista iz celog sveta.

Novu godinu poslednji na svetu dočekali su stanovnici male ostrvske države Američke Samoe i ostrva Nijue u južnom Pacifiku, gde je prvi dan 2012. počeo u podne po srednjoevropskom vremenu.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Doček Nove Godine

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.