Doček Nove Godine
Doček Nove Godine

Nova godina je dan kada po solarnim i sličnim kalendarima počinje sledeći kalendarski, datumski ciklus, odnosno to je prvi dan u sledećoj godini.
U svim kulturama koje koriste godišnje kalendare dolazak nove godine se dočekuje i proslavlja kao praznik.
Najranije zabeležena proslava Nove Godine datira još od 2000. godina pre nove ere u Mesopotamiji. Slavljena je u doba ravnodnevnice, sredinom marta. Variranje drugih datuma je takođe povezano sa godišnjim dobima i različitim narodima i kulturama.

Egipćani, Feničani, i Persijanci su ovaj praznik slavili tokom jesenje ravnodnevnice, dok su ga Grci slavili za vreme zimske kratkodnevnice. Nova godina se prvi put slavila 1. januara 153. godine pre nove ere u Rimu. Tačnije mesec januar nije postojao do 700. godine pre nove ere, kada je drugi kralj Rima Numa Pontilius dodao mesece januar i februar.

Nova godina je pomerena sa marta na januar zato što je to bio početak civilne godine, kojom su novi rimski konzuli počeli svoju jednogodišnju tradiciju. Ali ova Nova godina nije uvek proslavljana 1. januara već se ponekad i negde još uvek slavila 1. marta. 46. godine pre nove ere Julije Cezar je predstavio svoj novi kalendar koji je imao mala poboljšanja u odnosu na stari rimski kalendar. Julijanski kalendar je promovisao 1. januar kao praznik koji će se slaviti u celom rimskom svetu. 1582. godine gregorijanski kalendar vraća 1. januar kao datum za proslave Nove godine. Iako je većina katoličkih zemalja usvojila ovaj kalendar odmah, protestantske zemlje su ga prihvatale postepeno. Britanci su reformisani kalendar prihvatili 1752. godine. Do tad su i Britanci i britanske kolonije Novu godinu slavili u martu.

Nova godina je dan kada po solarnim i sličnim kalendarima počinje sledeći ciklus i novi datum. Dolazak Nove godine oko planete se može pratiti preko popisa vremenskih zona. Simbolično Nova godina predstavlja obnavljanje života, a običaji vezani za taj dan vuku korene iz daleke prošlosti. Slavljenje odlaska stare i dolaska Nove godine prastari je religijski, društveni i kulturni obrazac u svim delovima sveta.
Istorija proslavljanja Nove godine nije utvrđena, ali smatra se da Vavilonci su to činili još pre 4.000 godina a svaki dan se slavio na poseban način. Rimljani su slavili novu godinu u zavisnosti od kalendara. U želji da ispravno postavi kalendar rimski Senat je 153. godine pre Hrista ustoličio 1. januar za početak nove godine, ali varijacije su se nastavile sve dok Cezar 36. godine pre Hrista nije odredio konačni kalendar vraćajući 1. januaru počasno mesto i prvi dan u godini.

Zanimljivo je da je to ponovno usklađivanje kalendara sa Suncem produžilo godinu na čak 445 dana. Nemci su prema jednom od niza tumačenja, prvi u 16. veku doneli običaj kićenja jelke. U Evropi i Americi kićenje jelke postaje popularno u 18. veku. I danas se širom sveta uz mnogo buke i veselih boja, šampanjac i vino, razmenu poklona i vatrometa slavi nastupajuća godina. Jedan od najatraktivnijih simbola jeste novogodišnja parada kod mnogih naroda.
Nova godina u Srbiji se proslavlja u svim gradovima i mestima širom Srbije, koncertima na trgovima, i veselom muzikom u restoranima i kafanama.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: JužneVesti.com, 23.Nov.2020, 18:49

Počelo novogodišnje ukrašavanje Niša

Počelo novogodišnje ukrašavanje Niša

Radnici Parking servisa počeli su danas da ukrašavaju centar Niša. Svetleći ukrasi postavljeni su u Obrenovićevoj ulici, a za sada nije poznato kakav je dalji plan pripreme grada za doček nove 2021. godine.. Radnici "Parking servisa" počeli sa postavljanjem; foto: Vanja KeserObrenovićeva ulica počela je da dobija novogodišnje ruho, jer su danas postavljeni prvi ukrasi. U toku dana planirano je postavljanje novogodišnje dekoracije i rasvete u Obrenovićevoj...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 23.Nov.2020

Muškarac izgubio novčanik pre 26 godina: Skoro tri decenije kasnije primio je neočekivanu poruku "Unutra su i dokumenti i novac"

Pol Dejvis iz Australije izgubio je novčanik pre punih 26 godina u primorskom selu Lenoks Hed dok je na plaži slavio doček Nove godine....

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 23.Nov.2020

ZA NOVU GODINU TRPEĆE I NAJJAČI Nove navike sada će udariti na banke i trgovce, a jedna velika biznis grupa posebno će da trpi

Novi talas korona virusa koji se širi Evropom primorao je mnoge zemlje da već sada otkažu tradicionalne praznične manifestacije – novogodišnje i božićne sajmove, bazare, druženja, doček...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 23.Nov.2020

Korona-parti 2021? Srpske kafane i klubovi rasprodati za doček Nove godine

Korona-parti 2021? Srpske kafane i klubovi rasprodati za doček Nove godine

U danima kada Srbija ima preko 5.000 zaraženih i dvocifren broj umrlih od kovida 19 dnevno, ima i onih kojima je do novogodišnjeg slavlja, ali i onih koji bi da zarade na tome. Tako se već uveliko najavljuje i rezerviše doček 2021. godine u restoranima, klubovima, splavovima, hotelima…. Možda je i razumljivo da se mnogima žuri da što pre isprate ovu, da je sreće, neponovljivu godinu, međutim, teško da je razumno već sada, u vreme najveće borbe protiv korone, davati...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 21.Nov.2020, 10:44

PRONAŠAO NOVČANIK KOJI JE IZGUBIO PRE 26 GODINA NA PLAŽI! Nije mogao da veruje kad je pogledao unutra (VIDEO)

PRONAŠAO NOVČANIK KOJI JE IZGUBIO PRE 26 GODINA NA PLAŽI! Nije mogao da veruje kad je pogledao unutra (VIDEO)

Australijanac Pol Dejvis izgubio je novčanik pre 26 godina u primorskom selu Lenoks Hedu dok je na plaži slavio doček Nove godine.

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Nov.2020

Našao novčanik koji je izgubio prije 26 godina

Australijanac je pronašao novčanik koji je izgubio prije 26 godina nakon što se nasukao na plažu na kojoj je kao tinejdžer slavio doček Nove godine 1994. godine.

Detaljnije >>

Izvor: Luftika.rs, 18.Nov.2020, 15:57

Provedite Novu godinu na Zlatiboru

Provedite Novu godinu na Zlatiboru

Zlatibor je destinacija za sve prilike i za sva godišnja doba. To je prostor koji pruža savršene trenutke i mnogo mogućnosti za različite aktivnosti, uživanje, razonudu, rekreaciju, dobar provod i kvalitetan odmor. Vikendi ili duži boravci na planini ispunjeni su do poslednjeg trenutka, bilo da dolazite tokom vrelih letnjih dana ili tokom zimskih, snežnih meseci. Ipak, određeni datumi u toku godine su generalno najpopularniji turistički momenti, pa se to svakako održava i na naročitu...

Detaljnije >>