Doček Nove Godine
Doček Nove Godine

Nova godina je dan kada po solarnim i sličnim kalendarima počinje sledeći kalendarski, datumski ciklus, odnosno to je prvi dan u sledećoj godini.
U svim kulturama koje koriste godišnje kalendare dolazak nove godine se dočekuje i proslavlja kao praznik.
Najranije zabeležena proslava Nove Godine datira još od 2000. godina pre nove ere u Mesopotamiji. Slavljena je u doba ravnodnevnice, sredinom marta. Variranje drugih datuma je takođe povezano sa godišnjim dobima i različitim narodima i kulturama.

Egipćani, Feničani, i Persijanci su ovaj praznik slavili tokom jesenje ravnodnevnice, dok su ga Grci slavili za vreme zimske kratkodnevnice. Nova godina se prvi put slavila 1. januara 153. godine pre nove ere u Rimu. Tačnije mesec januar nije postojao do 700. godine pre nove ere, kada je drugi kralj Rima Numa Pontilius dodao mesece januar i februar.

Nova godina je pomerena sa marta na januar zato što je to bio početak civilne godine, kojom su novi rimski konzuli počeli svoju jednogodišnju tradiciju. Ali ova Nova godina nije uvek proslavljana 1. januara već se ponekad i negde još uvek slavila 1. marta. 46. godine pre nove ere Julije Cezar je predstavio svoj novi kalendar koji je imao mala poboljšanja u odnosu na stari rimski kalendar. Julijanski kalendar je promovisao 1. januar kao praznik koji će se slaviti u celom rimskom svetu. 1582. godine gregorijanski kalendar vraća 1. januar kao datum za proslave Nove godine. Iako je većina katoličkih zemalja usvojila ovaj kalendar odmah, protestantske zemlje su ga prihvatale postepeno. Britanci su reformisani kalendar prihvatili 1752. godine. Do tad su i Britanci i britanske kolonije Novu godinu slavili u martu.

Nova godina je dan kada po solarnim i sličnim kalendarima počinje sledeći ciklus i novi datum. Dolazak Nove godine oko planete se može pratiti preko popisa vremenskih zona. Simbolično Nova godina predstavlja obnavljanje života, a običaji vezani za taj dan vuku korene iz daleke prošlosti. Slavljenje odlaska stare i dolaska Nove godine prastari je religijski, društveni i kulturni obrazac u svim delovima sveta.
Istorija proslavljanja Nove godine nije utvrđena, ali smatra se da Vavilonci su to činili još pre 4.000 godina a svaki dan se slavio na poseban način. Rimljani su slavili novu godinu u zavisnosti od kalendara. U želji da ispravno postavi kalendar rimski Senat je 153. godine pre Hrista ustoličio 1. januar za početak nove godine, ali varijacije su se nastavile sve dok Cezar 36. godine pre Hrista nije odredio konačni kalendar vraćajući 1. januaru počasno mesto i prvi dan u godini.

Zanimljivo je da je to ponovno usklađivanje kalendara sa Suncem produžilo godinu na čak 445 dana. Nemci su prema jednom od niza tumačenja, prvi u 16. veku doneli običaj kićenja jelke. U Evropi i Americi kićenje jelke postaje popularno u 18. veku. I danas se širom sveta uz mnogo buke i veselih boja, šampanjac i vino, razmenu poklona i vatrometa slavi nastupajuća godina. Jedan od najatraktivnijih simbola jeste novogodišnja parada kod mnogih naroda.
Nova godina u Srbiji se proslavlja u svim gradovima i mestima širom Srbije, koncertima na trgovima, i veselom muzikom u restoranima i kafanama.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Lidl kompanija donirala 1.800.000 dinara Crvenom krstu Srbije: Za stabilne rezerve krvi

Lidl kompanija donirala 1.800.000 dinara Crvenom krstu Srbije: Za stabilne rezerve krvi

Kompanija Lidl Srbija je tokom prethodnih godina kroz više akcija podržala inicijative Crvenog krsta Srbije. Ove godine, kompanija je donirala 1.800.000 RSD svom partneru u cilju podrške dobrovoljnom davalaštvu krvi i mladim volonterima okupljenim u „Klubove 25“,  koji su njemu posvećeni. Tim povodom, već su održane prve radionice sa volonterima Crvenog krsta Srbije i kreiran je plan akcija za 2024. godinu. Doček nove 2024. godine, kompanija Lidl Srbija je obeležila zajedno sa Crvenim...

Izvor: Luftika.rs, 25.Mar.2024, 17:04

Detaljnije >>

Nikad nije rano da počne da se planira: Upoznajte neka od najzanimljivijih mesta na planeti za doček Nove godine – jedno će vas iznenaditi

Ovih dana stiglo nam je dugo očekivano proleće, što podrazumeva da, barem kada su putovanja i zabava u pitanju, svi polako počinjemo...

Izvor: Blic, 22.Mar.2024, 12:04

Detaljnije >>

U Iranu dve mlade žene uhapšene jer su plesale na javnom mestu

Dve mlade žene uhapšene su u Iranu posle emitovanja snimka na kojem se vide kako plešu na javnom mestu, u vreme priprema za doček persijske Nove godine, preneli su danas lokalni mediji.

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Mar.2024, 11:26

Detaljnije >>

Riblja čorba u Nišu na Dan žena

"Riblja čorba" u Nišu na Dan žena

Poznati jugoslovenski i srpski rok bend Riblja čorba nastupiće u petak, 8. marta na Trgu kralja Milana, saopštio je bend. Prvobitno je na istom mestu trebalo da nastupe veče pre dočeka Nove godine, ali je zbog bolesti frontmena Bore Đorđevaća koncert je bio otkazan.. Na zvaničnom nalogu Riblje čorbe osvanula je kratka poruka “8.03.2024. Niš, Gradski trg. Vidimo se” kojom su najavili koncert, na kome će zainteresovana publika moći da čuje neke...

Izvor: JužneVesti.com, 01.Mar.2024, 10:15

Detaljnije >>

AMBASADOR KINE OTVORIO KINESKI FESTIVAL SVETLA: Doček Kineske Nove godine uz spektakularne lampione

AMBASADOR KINE OTVORIO KINESKI FESTIVAL SVETLA: Doček Kineske Nove godine uz spektakularne lampione

Nakon što su čarobni lampioni obasjali Limanski park u Novom Sadu i obeležili početak Kineske Nove godine u Srbiji u petak, 9. februara, Kineski festival svetla zvanično je otvoren u nedelju, 11. februara uz prisustvo Slobodana Trkulje, inicijatora ove manifestacije, gradonačelnika Novog Sada, Milana Đurića i počasnog gosta, ambasadora NR Kine u Srbiji, Li Minga.   Tradicionalni 6. po redu Kineski festival svetla će ove godine predstaviti svoje najveće izdanje do sada uz najbrojnije...

Izvor: DobreVesti.rs, 13.Feb.2024, 14:12

Detaljnije >>

Tradicionalni doček Kineske Nove godine uz spektakularne lampione!

Tradicionalni doček Kineske Nove godine uz spektakularne lampione!

Tradicionalni doček Kineske Nove godine uz spektakularne lampione! ”Kineski festival svetla” je od ove godine i sestrinski festival prestižnog festivala ”Put svile” iz grada Sijana, jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u ukviru Pojas i Put inicijative.. Nakon što su čarobni lampioni obasjali Limanski park u Novom Sadu i obeležili početak Kineske Nove godine u Srbiji u petak, 9. februara, Kineski festival svetla zvanično je otvoren u nedelju, 11. februara...

Izvor: Svet plus, 12.Feb.2024, 20:46

Detaljnije >>

Konačno ulazi u Elitu? Zorica Marković PRIMLJENA U BOLNICU nakon povrede ruke, OVO je razlog

Konačno ulazi u "Elitu"? Zorica Marković PRIMLJENA U BOLNICU nakon povrede ruke, OVO je razlog

Posle kiše dođe sunce.. Folkerka Zorica Marković je trebalo da zapeva u "Eliti" na žurki povodom reprize dočeka Nove godine, međutim, pevačici se na putu od kuće do njene kafane iz koje je trebalo da krene za Šimanovce desio peh. Pevačica je odmah zbrinuta, a lekari su konstatovali prelom podlaktice, te su joj stavili gips. Danas je Zorici na ortopediji gips skinut pošto se pevačica uspešno oporavila, te iz tog razloga nije skidala osmeh sa lica!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2024

Detaljnije >>