Doček Nove Godine
Doček Nove Godine

Nova godina je dan kada po solarnim i sličnim kalendarima počinje sledeći kalendarski, datumski ciklus, odnosno to je prvi dan u sledećoj godini.
U svim kulturama koje koriste godišnje kalendare dolazak nove godine se dočekuje i proslavlja kao praznik.
Najranije zabeležena proslava Nove Godine datira još od 2000. godina pre nove ere u Mesopotamiji. Slavljena je u doba ravnodnevnice, sredinom marta. Variranje drugih datuma je takođe povezano sa godišnjim dobima i različitim narodima i kulturama.

Egipćani, Feničani, i Persijanci su ovaj praznik slavili tokom jesenje ravnodnevnice, dok su ga Grci slavili za vreme zimske kratkodnevnice. Nova godina se prvi put slavila 1. januara 153. godine pre nove ere u Rimu. Tačnije mesec januar nije postojao do 700. godine pre nove ere, kada je drugi kralj Rima Numa Pontilius dodao mesece januar i februar.

Nova godina je pomerena sa marta na januar zato što je to bio početak civilne godine, kojom su novi rimski konzuli počeli svoju jednogodišnju tradiciju. Ali ova Nova godina nije uvek proslavljana 1. januara već se ponekad i negde još uvek slavila 1. marta. 46. godine pre nove ere Julije Cezar je predstavio svoj novi kalendar koji je imao mala poboljšanja u odnosu na stari rimski kalendar. Julijanski kalendar je promovisao 1. januar kao praznik koji će se slaviti u celom rimskom svetu. 1582. godine gregorijanski kalendar vraća 1. januar kao datum za proslave Nove godine. Iako je većina katoličkih zemalja usvojila ovaj kalendar odmah, protestantske zemlje su ga prihvatale postepeno. Britanci su reformisani kalendar prihvatili 1752. godine. Do tad su i Britanci i britanske kolonije Novu godinu slavili u martu.

Nova godina je dan kada po solarnim i sličnim kalendarima počinje sledeći ciklus i novi datum. Dolazak Nove godine oko planete se može pratiti preko popisa vremenskih zona. Simbolično Nova godina predstavlja obnavljanje života, a običaji vezani za taj dan vuku korene iz daleke prošlosti. Slavljenje odlaska stare i dolaska Nove godine prastari je religijski, društveni i kulturni obrazac u svim delovima sveta.
Istorija proslavljanja Nove godine nije utvrđena, ali smatra se da Vavilonci su to činili još pre 4.000 godina a svaki dan se slavio na poseban način. Rimljani su slavili novu godinu u zavisnosti od kalendara. U želji da ispravno postavi kalendar rimski Senat je 153. godine pre Hrista ustoličio 1. januar za početak nove godine, ali varijacije su se nastavile sve dok Cezar 36. godine pre Hrista nije odredio konačni kalendar vraćajući 1. januaru počasno mesto i prvi dan u godini.

Zanimljivo je da je to ponovno usklađivanje kalendara sa Suncem produžilo godinu na čak 445 dana. Nemci su prema jednom od niza tumačenja, prvi u 16. veku doneli običaj kićenja jelke. U Evropi i Americi kićenje jelke postaje popularno u 18. veku. I danas se širom sveta uz mnogo buke i veselih boja, šampanjac i vino, razmenu poklona i vatrometa slavi nastupajuća godina. Jedan od najatraktivnijih simbola jeste novogodišnja parada kod mnogih naroda.
Nova godina u Srbiji se proslavlja u svim gradovima i mestima širom Srbije, koncertima na trgovima, i veselom muzikom u restoranima i kafanama.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: DANuBeogradu.rs, 08.Nov.2019, 17:07

Lisabon: Neobičan i topao doček Nove godine 2020 sa dodirom Atlantika

Kad sletite u Lisabon i kada se (pro)nađete na Aerodromu Portela, našli ste i jedan (malo) drugačiji svet od Srbije. Velika je verovatnoća da ćete se zaljubiti u taj svet na prvi pogled, jer će vas zapljusnuti istovremeno i prošlost...

Detaljnije >>


Izvor: Nezavisne Novine, 07.Nov.2019, 20:15

U Sarajevu za Novu godinu tri dana besplatan gradski prevoz

SARAJEVO - Vlada Kantona Sarajevo sa 167.200 KM sufinansira organizaciju javnog dočeka Nove godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, saopštili su danas iz Vlade KS.

Detaljnije >>

Izvor: Scandal.rs, 02.Nov.2019, 17:34

Karleuša čitav honorar od nastupa za doček Nove godine poklanja bolesnoj devojčici

Jelena Karleuša će ceo honorar koji je dogovorila za doček 2020. godine donirati u dobrotvnorne svrhe, saznaje Telegraf JETSET. – Imam velike planove za taj honorar. Reč je o jednoj bolesnoj devojčici. To je neki moj, nazovimo,...

Detaljnije >>

Izvor: Tracara.com, 01.Nov.2019, 17:58

Koja zvezda će ove godine najviše zaraditi za Novu godinu?

Koja zvezda će ove godine najviše zaraditi za Novu godinu?

Beogradsku publiku će i ove godine za doček Nove godine zabavljati neke od najvećih domaćih zvezda. Svi nastupi su već zakazani, a mediji su došli do informacija i o njihovom honoraru. Kako se saznaje, Ceca Ražnatović, Maja Berović, Marija Šerifović, Aleksandra Prijović i Jelena Karleuša su dobile najveće honorare, pa će svaka zaraditi za po stan u našoj prestonici. “I ove godine najplaćenija je Ceca, koja će posle novogodišnje tezge u hotelu Majdan , biti bogatija za čak 80.000...

Detaljnije >>

Izvor: Luftika.rs, 28.Okt.2019, 20:07

Ponuda za doček Nove 2020. u restoranima u Beogradu

Ponuda za doček Nove 2020. u restoranima u Beogradu

Ako je vaš izbor za doček nove 2020. godine grad Beograd, ovi restorani će ispuniti sva vaša očekivanja! Restorani u Beogradu izbacili su ponudu za doček 2020. godine, a na vama je da izaberete onaj koji vam se najviše svidi. Garantujemo da ni sa jednim nećete pogrešiti. Restoran Grand Ada, Beograd Restoran Grand Ada nalazi se na Makiškoj strani Ade, na 7 kilometara od centra Beograda. Ovaj restoran ima dugu tradiciju, a gosti im se uvek vraćaju kada imaju povoda da obelize...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Okt.2019, 00:10

Trodnevna novogodišnja žurka u Banjaluci, pjevaju regionalne zvijezde

BANJALUKA - Banjaluka će i ove godine organizovati trodnevni doček nove, 2020. godine, a kruna proslave biće novogodišnji koncert grupe Crvena jabuka i pjevačice Jelene Tomašević.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 07.Okt.2019, 19:10

OD MADRIDA DO ATINE Prve ponude za novogodišnji doček u gradovima Evrope, najjeftiniji aranžman 45 EVRA

Doček Nove godine u evropskim gradovima ili domaćim i zimovalištima u okruženju već može da se uplati, a cene idu od 90...

Detaljnije >>